Spider-Man: Šťastné narozeniny

28. leden 2011

Ačkoliv by se dle názvu slušelo začít zpívat, že Spider-Man má narozeniny a my máme přání jediný, nebude to zřejmě s jeho štěstím a zdravím kdovíjaké terno. Kromě tradičních gratulací, polibků a veselých frkaček, obdrží také několik překvapení od svých úhlavních nepřátel.

Každá stovka je důvodem k oslavě. Může to být 100 epizod nějakého seriálu nebo jubileum prvního veřejného promítání kinematografu. Číslovka vždy reprezentuje úspěch, jak moc se daná záležitost uchytila. Komiks The Amazing Spider-Man se v každém případě drží extrémně silně, jelikož má za sebou již 500. sešit. A protože je tento kulatý díl zahrnut v tuzemské souborné knize s červenomodrým hrdinou, bude běžný dobrodružný průběh trochu pozměněn.

Na první pohled se vše drží při starém, jelikož v úvodu Peter Parker stále učí na škole a jako maskovaný hrdina se pokouší zachraňovat nevinné po vzoru Mirka Dušína. Tentokrát se rozhodne vypomoci jedné ze svých žaček, která má nejen potíže se svojí zdravotní indispozicí, ale též se zmizelým bratrem. Děj se přitom posunuje v ozkoušeném stylu – scenárista Straczynski kombinuje vydařené slovní fórky s akčními a civilními pasážemi přesně v takovém množství, aby srozumitelně upoutal dětské čtenáře a zároveň pobavil i ty dospělé.

Ukázka z komiksu Spider-Man

Hlavní prostor však zaujímá epická bitva známých superhrdinů proti ohromným silám z jiné dimenze. Spider-Man si rozhodně nepředstavoval, že své narozeniny bude trávit v ulicích po boku Cyclopse, Fantastické čtyřky, Thora nebo Iron Mana, s nimiž zkusí zabránit konci světa. Při snahách odvrátit ničivou zkázu se navíc pavoučí aktér podívá do nepříliš sympatické budoucnosti a znovu si v krátkých záblescích připomene nejtěžší okamžiky superhrdinské kariéry.

Naznačené události by měly vzbuzovat dojem megalomanského dárku pro ty, kteří se ve společnosti Spider-Mana již pár let pohybují. Hostování marvelovských velikánů, ohlédnutí za obdobím, které pro leckoho představuje vzpomínku na dětství, a k tomu komplikovaný úkol, který je nutné vyřešit. Jenže jak všechno vypadá v popisu nablýskaně, při samotném čtení zapadává prachem. Zdá se totiž, že si Straczynski s narozeninovým speciálem příliš hlavu nelámal a pouze naházel žádané přísady na jednu hromadu. Ano, bojují tu oblíbené tváře proti desítkám protivníků, ale chybí tomu hloubka, atmosféra a emoce.

O hrdiny se není vlastně potřeba bát. Mluví se o potenciální tragédii, avšak způsobem stručné televizní reportáže. Scénář pracuje s příliš velkým množstvím postav na příliš malém prostoru, takže se ze superhrdinů stávají především okrasné figurky, které zamávají na pozdrav a zase odejdou ze scény. Stejně prázdným dojmem působí i historické vložky, a tak potěší, když alespoň část z budoucnosti upomíná na Straczynského schopnost vybudovat temnější nálady v mainstreamovém komiksu. Stačí si ostatně vzpomenout na Návrat, kde figuroval pouze jeden protivník, ale dokázal Spider-Mana ve strhujícím tempu ničit fyzicky i psychicky.

Ukázka z komiksu Spider-Man

Ve Šťastných narozeninách se s působivými momenty zachází jako ve filmových trailerech. Kresebně a scenáristicky je dění účelově sestříháno do krátkého úseku, který by nalákal na finální dílo. Otázkou je, jak se zachovat, když se právě tento úsek finálním dílem stal. Zřejmě bude nejlepší ho považovat za průměrnou pauzu ve Spider-Manově životní dráze, která se příště zase trochu rozjede. Doufejme.

Spider-Man: Štastné narozeniny, scénář J. Michael Straczynski, kresba John Romita jr., překlad Jiří Pavlovský, nakladatelství Crew, 2010, 158 s.

autor: Martin Čuřík
Spustit audio