Špatné zprávy: dvě vejce zmizela

4. duben 2001

Včera jsme skoro celý den byli off line kvůli rekonstrukcím v domě U kamenného zvonu, a tak až dnes jsme zjistili alarmující věc: dvě ze čtyř vajec zmizela!

Samozřejmě první, co člověka napadne je, že byla ukradena - ale proč jen dvě? O krádež nejspíš nejde.

V tuto chvíli máme příliš málo informací, než abychom mohli říci co a kdy se stalo. Naštěstí i v době, kdy nefungovaly linky, se dění na hnízdě zaznamenávalo - kdykoli se něco pohnulo, obraz se nahrával do počítače. Stažení a hlavně vyhodnocení videí nějakou dobu potrvá, nicméně v tuto chvíli se zdá, že kritický byl pondělní večer.

Protože dr. Peške, který pražské sokoly sleduje už několik let, je nedostupný, konzultoval jsem celou věc s Tomášem Bělkou. K čemu mohlo dojít? Už jsme tu psali, že sokoli mívali (a do jisté míry to stále platí) problémy s příliš křehkými skořápkami vajíček vinou jejich kontaminace cizorodými látkami. Čili jedna možnost - byť podle mého názoru ne příliš pravděpodobná - je, že sokoli svá vejce rozsedli. Jiná možnost: občas se prý stane, že samici se vejce přichytí k peří, a když vyletuje, nechtíc ho vyhodí z hnízda. Konečně třetí možnost: v Německu se kamerovým sledováním zjistilo, že v době nedostatku potravy nebo když zahyne samec, samička některá vejce sežere.

Znovu opakuji, že zatím máme příliš málo informací k tomu. Co nejdřív se pokusíme vystavit alespoň videozáznamy z kritického časového úseku.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio