Spartakiádní dny 1955 - 1985

27. červen 2013

První celostátní spartakiáda se konala v roce 1955. Ty další se pak konaly po pěti letech většinou poslední dva týdny v červnu. Tradice navazovala na sokolské slety, ale spartakiáda nebyla jen hromadné cvičení.

Měla to být především masová demonstrace socialistických ideálů. Ať cvičenci chtěli či nechtěli, stali se součástí velkolepého komunistického divadla. Nacvičování bývalo povinné, ale na konci býval výlet do Prahy spojený s řadou příjemných zážitků. Hromadná cvičení semkla masy, a tak se vždy v březnu následujícího roku narodilo víc dětí než bývalo obvyklé.

Ale v pohotovosti byl i rozhlas. Zvukově pokrýt obrovský stadion, nasadit desítky přenosových techniků, další desítky komentátorů a reportérů, vyžadovalo dlouhou přípravu. Reportéři u mikrofonu na rozdíl od televizních kolegů museli vyvolávat v posluchačích vizuální obrazy slovy a často dojímali vzletnými větami posluchače i sami sebe. Na poslední spartakiádě roce 1985 začalo cvičení povinně opálených vojáků v bílých trenýrkách verši.

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio