Sláva kokosům

13. duben 2009

Ještě před odjezdem týmu Odhaleni do Afriky jsme přemýšleli, jak a co natočit, aby to bylo zajímavé pro diváky a zároveň mělo i vědeckou hodnotu. Samozřejmě, nejdřív mě napadly pokusy, zaměřené na nástrojovou činnost. Připravili jsme několik možných scénářů pokusů, zaměřených na použití nástrojů gorilami.

Bylo nám jasné, že ne všechno se dá uskutečnit. Konečné rozhodnutí tedy spočívalo na našich kolezích - až na místě v Limbe zjistíme, co se dá použít a natočit. Byla jsem napnutá do poslední chvíle, protože jsem nevěděla, co se nakonec podaří. Pozorně jsem poslouchala první přenos z Limbe, až konečně jsem na monitoru počítače uviděla, jak ošetřovatel veze kolečko s kokosovými ořechy k výběhu goril.

Ve výběhu, kde v Limbe žijí gorily, jsou k dispozici kameny, které jsou přirozenou součástí terénu, což je rozdíl oproti zoologickým zahradám v Evropě nebo i jiným chovným stanicím. Lidoopům je zoologové většinou do výběhu nedávají, především kvůli bezpečnosti návštěvníků, ale i kvůli tomu, aby lidoopi nezničili svoje ubikace. V Limbe jsou kameny ve výběhu normálně, gorily jsou na ně zvyklé. Také tady nehrozí, že gorily rozbijí sklo do přípravny nebo že zraní někoho z návštěvníku. Proto bylo rozhodnuto dát gorilám do výběhu kokosové ořechy a podívat se, jak s nimi poradí. Dokážou kokosy otevřít? Udělají to zuby, nebo použijí nějaké nástroje?

Musím říci, že ani gorily v Limbe nás nezklamaly. Víme, že používání nástrojů gorilami v přírodě bylo popsané teprve nedávno, a to pouze v pěti případech. O používaní nástrojů gorilami v zajetí jsou poznatky také poměrně kusé. Gorily v Limbe žijí uprostřed dvou světů - jsou v Africe, ve svém domově, ale zároveň jsou i v zajetí, nežijí ve volné přírodě. Ale každá z těchto goril má svoje životní zkušenosti z volné přírody z doby, než se dostala do Centra. Mohly totiž určité návyky v použití nástrojů získat přerozeným způsobem, nejčastěji napodobením svých rodičů.

Co nám nakonec předvedly gorily v Limbe? Především to, že jsou schopné použít nástroje, aby ořechy rozlouskly. Technika rozbíjení ořechů se lišila u jednotlivých goril. Jedna ze samic dokázala rozbít ořech kamenem. Ořech držela v levé ruce, v pravé měla kámen a jím tloukla do ořechu. Jiné samice také dokázaly podobnou technikou rozbít kokos. Dělala to i samice s mládětem, což v budoucnu může být pro mládě dobrým příkladem, jak si s ořechy poradit. Samice tloukla ořechem o kámen jako o kovadlinu. Samec vlezl na strom a rozbíjel ořech o kus o pařezu. Ale všechny se dostaly k dužině, dokázaly spontánně použít kámen jako nástroj. Tento jednoduchý, ale velice demonstrativní pokus nám ukázal, že gorily nejsou méně šikovné než šimpanzi nebo orangutani. Jsou schopny používat různé nástroje, i kameny. Udělaly mi velkou radost. A celý štáb v čele s panem Bobkem mi také udělal obrovskou radost náš scénář s nástroji uskutečnil.

autor: Marina Vančatová
Spustit audio
Projekt Odhalení