Skalky a skalničky

3. duben 2004

Máme tady jaro, a tak nebude od věci, připomenout si, co nás čeká, pokud máme na svých zahrádkách skalky a skalničky.

S čím po zimě začneme na naší skalce?

Pokud máme skalku zakrytou chvojím, můžeme toto chvojí pomalu odstraňovat. Choulostivější skalničky, jako např. devaterník, třezalka olympská, nebo už rozkvétající šafrány, čemeřice, koniklec a talovín zimní bychom měli zkontrolovat a rostliny zase zakrýt, dokud nepominou noční mrazíky. Zkontrolujeme tedy, jak skalka přezimovala. Očistíme ji od listí, stříháme trávy (ale opatrně, abychom nepoškodili rašící výhonky, v nichž je uloženo květenství). Kostřavu nestříháme, jen opatrně vytáhneme suchá stébla.

Jaké další práce nás čekají s přicházejícím jarem?

Tvarujeme bujněji rostoucí keře a polokeře, které překrývají nízké skalničky. Zkontrolujeme cibuloviny a hlíznaté rostliny, jestli nejsou povytažené mrazem, a zatlačíme je. Skalničky nepřihnojujeme, jenom drobné cibuloviny zasypeme dobrou výživnou zeminou. Po odkvětu jim zelené listy neodřezáváme, necháme je přirozeně zaschnout. V příštím roce cibuloviny bohatě vykvetou.

Po vytažení cibulnatých rostlin ovšem vzniknou na skalce holá místa, jak s nimi nejlépe naložit?

Cibulovinám nejlépe vyhovují zakrytí kobercem plazivých skalniček, jako je plazilka, bedrnička, mechovec, mateřídouška. K zakrytí prázdných ploch je možné použít i letničky, ovšem jen plazivé nebo nízké, jako je kosmatec nebo šrucha, aksamitník.

První, co na skalce vyraší, bude plevel. Co s ním?

Pokud proroste skalničky tráva nebo jiný plevel, musíme radikálně zasáhnout. Nejlépe vyndat celý trs, plevel odstranit a skalničku znovu zasadit na stejné místo nebo jinam. Likvidace plevelů chemicky nedoporučujeme. Mohou se totiž poškodit rostliny v nejbližším okolí. Nepříjemnými škůdci jsou na skalce také plži a slimáci, které musíme sbírat. Pokud se hodně rozmnoží, použijeme chemické návnadové přípravky.

Detail ze zídky

Kdy je vlastně vhodná doba pro založení skalky?

Jaro je vhodná doba k osázení nových skalek. Ovšem jejich vybudování už mělo předcházet na podzim, aby podloží skalky dobře slehlo a kameny se dobře usadily. To ovšem platí především pro velké skalky. Jinak je mnoho typů skalek, s nimiž můžeme začít až na jaře, jako jsou suché zídky, skalničkové záhony, miniskalky ve velkých květináčích na balkoně i v zahradě. Podobně osazujeme okenní truhlíky drobnými skalničkami a minikoniferami. Nejodolnějšími skalničkami jsou rozchodníky, netřesky a některé lomikameny. Na skalce se na jaře začínají probouzet i jehličnany. Hustší tvar získáme zaštipováním letorostů. Pokud takto upravujeme pravidelně, vypadají keře pěkně. Abychom měli ze zahrádky radost, dosadíme ji novými rostlinami a nahradíme zašlé rostliny. Skalničky si můžeme také sami vypěstovat dělením trsů nebo výsevem semen. Semena si nasbíráme a vyséváme na podzim, trsy skalniček dělíme na jaře.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio