Šípkový čaj
Šípek působí preventivně proti infekcím a nachlazení, zpevňuje cévy a je to jeden z nejlepších přírodních léků proti paradontóze. Nejčastěji se šípky využívají pro přípravu čaje. Jednoduchý postup poradila dietoložka Štěpánka Kutišová.
- hrst sušených šípků
- litr vody
Šípky vhodíme do litru vody do hrnce, který můžeme druhý den zahřát na plotně. Necháme louhovat přes noc.
Ráno, nebo kdykoli během dne směs louhovaných šípků a vody zahřejeme k bodu varu, případně i krátce povaříme. Odstavíme z plotny a opět necháme louhovat.
Po mírném vychladnutí promícháme, dosladíme medem, přelijeme do hrnečku a zbytek do termosky, aby nám čaj vydržel teplý.
Související
-
Skořicovo-lékořicový čaj
Léčivý čaj pomáhá například zbavit se závislosti na kofeinu. Když ho vypijeme po ránu, nabije nás energií. Stejně tak se hodí v případě zažívacích problémů.
-
Májská horká čokoláda
Blahodárným nápojem pro náš organismus může být horká čokoláda s kajenským pepřem a skořicí. Připravte si ji podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.
-
Mangové smoothie se zázvorem
Plody oranžové barvy pomáhají chránit rozmnožovací orgány. Jedním z nich je mango. Abychom jeho sílu dobře využili, můžeme připravit například smoothie.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.