Silvestr ve Vinárně U pavouka - 1966

3. leden 2013

Třetího ledna pozval Český rozhlas poprvé své posluchače do Vinárny u pavouka a to na záznam údajného silvestrovského vysílání. Jak to doopravdy bylo a jaké další záhady tento pořad provází prozradí Tomáš Černý.

3. leden 1966 badatele v našem archivu snadno zmate. Jeden se ale nesmí nechat. Na první pohled to vypadá jako omyl – Silvestr 3. ledna? Patrně je to datum archivace zvukového pásu, ne? Ne. Jde o mystifikaci (ač v archivářském smyslu slova nechtěnou) stejně jako byla mystifikací sama Vinárna u Pavouka.

Rozhlas i posluchači nicméně na tuhle hru ve své době přistoupili, a tak jim stanice Praha mohla 3. ledna v 19:35 nabídnout zvukový záznam Silvestra tak, jak údajně proběhl ve Vinárně u Pavouka. Pořad byl ovšem pochopitelně dopředu naplánován a řádně připraven na 3. ledna. U stolu Zdeňka Svěráka a Jiřího Šebánka seděli herci Jiřina Jirásková a Miroslav Horníček a dr. Milan Morávek. Jejich téma bylo poněkud nesilvestrovské, ale stojí za poslech už proto, že je to jeden z momentů, které dávaly Vinárně půvab nejen humoristický. Základ je mystifikace, ale úvahy hostů jsou spontánní.

Spustit audio