Sibiřští čápi se vydali do zimovišť

9. září 2002

V červenci označil tým projektu Nová odysea na jižní Sibiři tři čápy černé satelitními a pozemními vysílači. Nyní již všichni tito tři čápi - Petr, Roman i Kateřina - směřují do zimovišť. Jejich cesty je zatím zavedly do Číny, Kazachstánu a Kyrgyzstánu a jeví se jako pravděpodobné, že dál poletí "západní" cestou podél Pamíru a Hindukúše.

Nová odysea by měla přinést zejména odpovědi na otázky, kudy a kam létají zimovat čápi ze Sibiře a co je na jejich cestách a v zimovištích ohrožuje.

mapa

Jako první opustila již v srpnu své hnízdiště Kateřina a přeletěla o tisíc kilometrů na jih, do oblasti Džungarské pánve v severozápadní Číně. Zde se zdržovala až do této soboty, kdy vyletěla k západu. Během soboty a neděle uletěla po dvou stech kilometrech a včera večer byla zaznamenána v Kyrgyzstánu u jezera Issyk-Kul, které je označováno jako "Perla Ťan-Šanu".

Petr se na cestu vydal minulou středu a do soboty večer uletěl zhruba čtyři sta kilometrů. Přiblížil se tak řece Irtyš v severovýchodním Kazachstánu. Včera pak podél jejího toku letěl k západu.

Do stejné oblasti jako Petr doletěl během soboty a neděle i čáp Roman.

Podrobné informace o cestě sibiřských čápů a dynamické mapy naleznou zájemci na internetových stránkách Českého rozhlasu . Průběh Nové odyseje monitoruje ve svém vysílání rovněž Český rozhlas 2 - Praha, a to v pořadech Meteor a Dobré jitro.

Hlavním organizátorem projektu je spolu s Českým rozhlasem Zoopark Chomutov, dále se na něm podílí EARAZA (Euro-Asian Regional Association of Zoos and Aquariums) a odborným garantem je Akademie věd České republiky. Mediálními partnery se staly časopisy National Geographic ČR a ABC.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio