Shinda sebrala mládě

7. červen 2007

Včera v podvečer mi telefonoval ze zoo Marek Ždánský s prosbou, abych uklidnil všechny milovníky goril. Co se stalo? ptám se hned s obavami. Shinda sebrala Kijivu mimino! A co, kdy, jak, stalo se něco? zavalil jsem Marka dotazy. Ne, všechno je v pořádku. Proběhlo to někdy po páté a asi za dvacet minut ho mámě zase vrátila. Udělala to i s Mojou, akorát té tenkrát byly už dva měsíce. Hned, jak jsem se to dozvěděl, jsem se vrátil do zoo, ale nic se nestalo.

Ráno mám v poště dvě zprávy, které na celý únos také upozorňují. Helena Š. píše: ...včera večer asi před půl šestou, si teta Shinda půjčila asi na 20 minut mrňouse. Vše proběhlo poměrně v klidu, Kijivu u ní stále hlídkovala, Shinda si to opravdu užívala. Nikdo nezakročil, ale všichni byli poblíž.

Jitka K. v další zprávě doplňuje: ... (Shinda si) včera večer a taky dneska ráno vzala prcka od Kijivu. Na stránkách zoo píšou, že je to normální, protože Shinda má postavení hlavní samice.

Dnes ráno jsem ale viděla, že se s ním pokouší dělat i to, co s Mojou, tzn. že slušně řešeno na něm "jezdila", sice krátce, ale bylo to vidět. Jiří B. už dřív na diskusi Odhalení vysvětloval, že je to u opic a lidoopů běžné, že to Moji neuškodí.

Logo

Jenže miminko má pouze týden a má oproti Shindě poměrně malou váhu. Snažila jsem se to vyfotit, i když ty venkovní fotky jsou trošku míň výrazné. Jak se na chování Shindy díváte vy?

Skutečnost, že si Shinda půjčuje od Kijivu mládě, je zřejmě skutečně normální v případech, že samice sama mládě nemá, ale instinktivně po něm touží. I když na přiložených obrázcích je naprosto zřetelně vidět, že Kijivu to není zcela vhod (drží si uši, což byl odedávna projev jejího stresu - v posledních měsících málo viděný), o mládě se samice netahají, Shinda ho po čase vrátí a vše je ve starých kolejích.

Problém by asi nastal, kdyby se Shinda nechtěla jen tak vzdát nově nabytého mláděte. Nejen, že by mohl vztah obou samic přejít v určitou formu agrese, ale navíc mládě potřebuje pravidelně kojit a delší přestávka bez matky by nebyla žádoucí.

Zatím není důvod k obavám, i když - jak se zdá - si Shinda bude chtít půjčovat mládě častěji, než tomu bylo v případě Moji a než si kdo dovedl představit.

To, co dělá Shinda s mládětem, a na co dále upozornila Jitka K., jsou evidentně (v této situaci možná trochu brzké a neočekávané) projevy jakési komunikace, vyjadřující nejen nadřazenost Shindy vůči Kijivu a mláděti, ale i majetnické vztahy.

Přeskoková jednání, která obsahují prvky sexuálního chování, jsou mezi zvířaty naprosto běžná. Pokud máte doma psa, jistě jste byli někdy svědky jeho sexuálních výlevů na noze vaší či návštěvy, které nemají jiný důvod než snahu psa upevnit si své postavení ve smečce a případně přeskočit v hierarchii jedince, kterého považuje za rovnocenného či nadřazeného. Obdobně se chovají i dva psi stejného pohlaví, klidně feny, které si snaží ujasnit si své vzájemné postavení.

Logo

Nezbývá než věřit, že chování Shindy vůči mláděti se bude i nadále odehrávat jen v oblasti neagresivní, v náznacích, a že mláděti nehrozí žádné nebezpečí. Ale nikdy nesmíme zapomínat, že sledujeme více méně divoká zvířata, do jejichž života jen zvenku nahlížíme a snažíme se ho minimálně ovlivňovat. Stát se však může cokoliv.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení