Shinda - gorilí samice

22. září 2010

Shinda se narodila 14. června 1991 v zoo v nizozemském Apeldoornu. Její jméno znamená ve svahilštině "vítězná". Je to nevlastní sestra Kijivu.

6. prosince 1996 byla přesunuta do Taronga Zoo v Sydney. Zde jí byl v roce 1999 aplikován pod kůži hormonální implantát jako prevence proti možnému oplodnění vlastním otcem. Přes veškeré úsilí veterinářů se jej ale nikdy nepodařilo nalézt a odstranit.

4. září 2001 byla Shinda převezena do Prahy. Jejímu cestování však nebyl konec. Po ničivých povodních v roce 2002 se musela spolu s Kijivu a Kambou přestěhovat do Dvora Králové, odkud se vrátila, tehdy jen s Kijivu, 16. října 2003.

Hormonální disharmonie je zřejmě stále důvodem, proč se zatím Shindě nepodařilo zabřeznout. A je to zřejmě i důvod, proč má více než jiné gorily sklony k obezitě, takže je potřeba hlídat její jídelníček. Případná obezita, jak se ukázalo v jiných zahradách, by mohla být vážnou překážkou zabřeznutí. Přitom je dnes, v době kdy Kamba zastává babičkovskou úlohu a věnuje se Moje a Kijivu stále kojí skoro dvouletého Tatu, Shinda nejoblíbenější Richardovou partnerkou. Podle lékařských vyšetření je zdráva, nezbývá než věci nechat čas a volný průběh, snad se podaří.

Shinda má docela nevyzpytatelnou povahu. Marek ji dlouho považoval za poměrně nebezpečnou, ošetřovatelé museli být neustále ve střehu, aby je přes mříže přípravny nechňapla za ruku. Je sebevědomá a velmi vynalézavá. Byla to ona, kdo zdolal elektrický ohradních a volně šplhal po stromech ve venkovním výběhu. Dnes ale pomáhá své sestře s výchovou obou mláďat, Moji a Tatu a zdá se, že i ona se díky této zkušenosti zklidnila. Ovšem rostliny vysazené pod střechou pavilonu jí lákají stále. Můžete jí vidět, jak stává na nejvyšším parkosu a vyhazuje klacky a různé jiné předměty vzhůru ve snaze získat alespoň kousek té lákavé zeleně.

Nejraději by jedla ovoce, ale jak už bylo řečeno, když váží víc než by měla, musí vzít zavděk čerstvou kůrou z větví ovocných stromů a kořenovou zeleninou - i to jí ale velmi chutná.

Spustit audio
Projekt Odhalení