Shinda byla vyšetřena

22. září 2007

Návštěvníci pražské zoologické zahrady se dnes, bohužel, nebudou moci kochat pohledem na gorily, i když je venku krásné počasí, protože ty budou asi většinu dne trávit ve svých ložnicích. Pokud vás zajímá důvod tohoto opatření, tak dnes dopoledne se v pavilonu goril konečně uskutečnilo vyšetření Shindy, která vlastně jediná z dospělých samic, jež v současné době žijí v pražské zoo, ještě nikdy nezabřezla. Vinou antikoncepčního tělíska, které jí bylo (v roce 1996) implantováno v zoologické zahradě v australské Sydney, aby nemohla zabřeznout s vlastním otcem, to samozřejmě není ani možné! Bohužel antikoncepční implantát v Shindině těle pravděpodobně někam "odcestoval". Přestože se ho lékaři i ošetřovatelé už několikrát pokoušeli vyjmout, nikdy ho nenašli. A aby toho nebylo málo, vypadá to, že ačkoli měl působit asi 5 let, je funkční doposud. To jsou všechno důvody, proč byla Shinda dnes (a možná naposledy) podrobena vyšetření a nyní nemůže být puštěna do venkovního výběhu, protože hrozí, že by např. upadla do vodní nádrže, neboť před vyšetřením musela být uspána.

Podle slov Marka Ždánského, který se celé akce samozřejmě účastnil, to vypadalo, že gorily okamžitě pochopily, že se dnes bude "něco dít", když spatřily do zázemí pavilonu vstoupit prvního člověka. Tím pádem nebylo vůbec lehké Shindu od skupiny oddělit. Těsně před jedenáctou hodinou se to konečně podařilo a mohla jí být nastřelena uspávací šipka. Tím ovšem nebyl problémům konec, protože Shinda se začala probouzet dřív, než lékaři předpokládali, takže jí museli píchnout další dávku uspávací látky. Pak už ji bylo možno vyšetřit. Dr. Roman Vodička, veterinář pražské zoo, jí za asistence "lidského" gynekologa a anesteziologa odebral krev, která bude odeslána k hormonálnímu rozboru, provedl gynekologickou prohlídku a vyšetření ultrazvukem. Poté nám prozradil, že Shinda žádný fyzický problém, který by bránil jejímu zabřeznutí, nemá a že je tedy nutno počkat na výsledky rozboru její krve. Teprve pak si lékaři i ošetřovatelé mohou udělat obrázek o tom, zdali je antikoncepční tělísko stále funkční a jakou má Shinda naději, že bude mít někdy v budoucnu své vlastní mládě.

Uspaná Shinda

Výsledky budou známy patrně za tři týdny. Do té doby nám nezbývá než držet Shindě palce! Všichni víme, jak moc by si mládě přála. To, že by mu byla dobrou matkou, dokázala, když se starala o odstaveného Tatu ve chvílích, kdy jeho matku Kijivu postihla střevní kolika. Každopádně teď už je Shinda vzhůru a společně s celou skupinou v gorilích ložnicích. Celou záležitost budeme samozřejmě sledovat i nadále.

autor: Petr Rajchert
Spustit audio
Projekt Odhalení