Šestá série videozáznamů z čapího hnízda (pátek 30. července 1999)

30. červenec 1999

32. Kryštof označený "batůžkem" krmí mláďata (22. 7. 99).

Před časem jsem tu psal, že není jisté, jestli jsme označili Kryštofa nebo Dominiku. Včera ale přišlo z Brna potvrzení, že jde skutečně o samečka, tudíž o Kryštofa.

33. Mláďata si hrají (21. 7. 99).

Otakar, Karel, Václav i Sissi zkoumají na hnízdě kde co: klacíky, šišku i suk na vedlejší větvi. Občas některý z nich začne "imponovat" - pozvedne hlavu a hluboce zabručí.

34. "Sněží" (24. 7. 99).

Mláďata si sama i navzájem vybírala bílé prachové peří. Když pak některé z nich zamávalo křídly, vypadalo to, jako by začalo sněžit.

35. Mláďata se vracejí na hnízdo s "batůžky" na zádech (24. 7. 99)

František Pojer vrací mláďata na hnízdo. Úplně vpravo stojí Sissi.

36. Dominika krmí (24. 7. 99)

Už před časem nám bylo nápadné, že Dominika a Kryštof krmí krátce po sobě. Když jsme sledovali Kryštofa, opakovaně jsme si všimli, že krouží s dalším čápem, skoro jistě s Dominikou. Tedy čapí pár se podle všeho drží pohromadě, což je pro nás velká novinka.

37. Sissi se pokouší srovnat anténu vysílače (24. 7. 99)

Jako do každého neznámého předmětu ve hnízdě, i do vysílačů mláďata nejprve jemně klovala. Později už věnovala pozornost jen anténám, která pokládala za trčící pera a snažila se je srovnat. Na videu urovnává Sissi anténu Václavova satelitního vysílače (což je bohužel na digitalizovaném videu patrné jen při značné představivosti).

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio