Sčítání goril s překvapivými výsledky

10. srpen 2008

Poslední součty ohrožených goril nížinných asi vyvolají úsměv i u těch nejpesimičtějších ochránců přírody - podle nejnovějších údajů je totiž počet goril oproti původním odhadům téměř dvojnásobný.

Dosavadní odhady, založené na číslech z 80. let minulého století hovořily o tom, že ve střední Africe žije cca 100 000 goril nížinných (Gorilla gorilla gorilla), které decimuje pytláctví a virus Ebola. Nové sčítání ovšem ukázalo, že ve dvou oblastech o celkové rozloze 47 tisíc kilometrů čtverečních na severu Republiky Kongo žije 125 000 goril, které dosud zcela unikaly pozornosti.

Sčítání provedli pracovníci Wildlife Conservation Society, kteří o jeho výsledcích referovali na kongresu Mezinárodní primatologické společnosti v Edinburghu. Počet goril v pralesích a mokřinách Konga zjišťovali podle množství hnízd, která si gorily každou noc stavějí z větví a listů. Na jednom čtverečním kilometru se vyskytovalo osm goril, což je v gorilích populacích jedna z nejvyšších známých hustot.

Mapa oblastí, ve kterých probíhalo sčítání goril

Podle zprávy z Wildlife Conservation Society k ní přispívá dlouhodobá ochrana oblastí, ve kterých gorily žijí i jejich relativní nepřístupnost. Dalším faktorem jsou bohaté zdroje potravy - především rostliny z čeledi marantovité (Marantaceae).

Milé zjištění, není-liž pravda? Nezbývá než doufat, že takových zpráv bude jen a jen přibývat.

autoři: Jana Jirátová , Martina Otčenášková
Spustit audio
Projekt Odhalení