Šaty dělaj člověka - 1934

11. červen 2013

„Nejraději bychom psali pro své divadlo divoké fantazie, bláznivé frašky a absurdní pohádky, protože správné divadlo má odvést diváky na míle od šedé skutečnosti do časoprostoru nereálného, absolutně vymyšleného a nesmyslného….“

To napsali společně Voskovec s Werichem na úvod ke své hře Kat a blázen. Ale my víme, že texty jejich her i písniček jsou naopak inspirovány z časoprostorem velmi reálným. Melodie Jaroslava Ježka byly jednoduše geniální …žili „ženiální“, jak by sami řekli., Melodiím dávali V+W obsah v textu a opět „ženiálně“ jednoduše je interpretovali na jevišti. Většina z písniček pak začala žít svým životem i mimo hry Osvobozeného divadla.

I dnes bychom se měli při výběru tématu inspirovat datem, ale v tomto případě je to těžké. Kterákoliv známější skladba Osvobozeného divadla totiž zazněla desítkách verzích v průběhu 70 let nepočítaně. Napřklad originál písničky „Šaty dělaj člověka“ vznikl v roce 1934, ale v rozhlasovém archivu je v celkem ve 23 verzích. Je pak možné, že tahle melodie má za sedmdesát let své existence to své datum vysílání skoro každý den v roce.

I když originál Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha těžko někdo překoná, přesto jejich skladby stále lákají muzikanty k velmi rozdílným, nápaditým i svérázným interpretacím. Například jen písnička Šaty dělaj člověka je v rozhlasovém archivu ve 23 verzích. Dopřejme si dnes konfrontaci alespoň některých z nich….

Psal se rok 1934 a takto zněl originál na jevišti Osvobozeného divadla v roce 1934.

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio