S Andreou za pralesními slony

23. duben 2009

Andrea Turkalo žije už 19 let v malém campu u mýtiny Dzanga Bai, v tropickém deštném lese na jihozápadě Středoafrické republiky. Z jejího campu je to k mýtině asi půlhodinka chůze. "Po téhle pěšině jsem nachodila už 33 000 kilometrů," říká Andrea, která opustila pohodlí východního pobřeží USA kvůli své velké lásce - pralesním slonům.

Mýtina Dzanga Bai je naprosto výjimečná. Někdo tvrdí, že je to jediné místo na světě, kde vždycky s naprostou jistotou uvidíte pralesní slony; jisté je, že je to vůbec nejlepší místo na světě pro jejich pozorování. Na mýtině totiž vyvěrají pramínky vody obsahující sůl a další minerály, za nimiž sem přicházejí sloni, pralesní buvoli a antilopy bongo.

Člověk o pohledu na mýtinu Dzanga Bai může stokrát slyšet, ale realita ho stejně překvapí. Pralesní velikáni vymezují ohromné jeviště, na kterém se odehrává neuvěřitelná sloní podívaná. Vidíte před sebou desítky a desítky slonic se slůňaty všech velikostí a tu a tam i mohutné samce s dvoumetrovými kly; 50, 70, dokonce snad i 100 pralesních slonů najednou!

"Celkem je v téhle oblasti asi 4000 pralesních slonů," říkala nám na své pozorovatelně tlumeným hlasem Andrea, "a já se tu setkávám asi se 600 z nich."

Každému z těchto 600 slonů dala Andrea jméno a vede si o něm podrobné záznamy. Pozorovat pralesní slony na mýtině je totiž jednou z nemnoha možností, jak se o nich něco dozvědět; sledovat je fyzicky v pralese nepřipadá v úvahu... (Mimochodem, jde o zcela jiný druh, než je savanový slon africký; na první pohled se například liší tím, že pralesní sloni mají do oranžova až hněda zbarvené kly mířící k zemi.)

Petra Hanzelková, Miroslav Bobek a Andrea Turkalo na cestě za slony v Dzanga Sangha

Některé ze "svých" 600 slonů nám Andrea z pozorovatelny v Dzanga Bai představila - zatímco Khalil natáčel, komentovala, co se na na mýtině děje. Takže i tenhle článek uzavřu podobně jako ten o Makumbově rodině: máte se na co těšit. Po našem návratu vám nabídneme videa z Dzanga Bai, samozřejmě i další fotografie a také obsáhlý rozhovor s Andreou.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio
Projekt Odhalení