Růžena Nasková čte Babičku - 1952

20. červenec 2013

Vracet se po stopách rozhlasových pořadů do let dávno minulých přináší velmi často zneklidňující, mnohdy traumatizující vzpomínky.

Stačí jen zamířit pozornost na vysílání z počátku 50. let minulého století a je jasné, že tu narazíme na stopy oněch neblahých dějů, které se obecně nazývají politické procesy, tedy událostí, jež přinesly tolik nespravedlnosti a lidských tragedií. Řekneme-li kupříkladu „rok 1952“, sotva si při představě dobových zvukových materiálů dovedeme odmyslet onen fanatický skřehotavý hlas žalobce Urválka a jeho slova, jež posílala nevinné lidi na smrt.

Dnes ale nepůjdeme touto cestou. Vrátíme se sice také do roku 1952, ale připomeneme si, že i v této těžké době vznikaly v Československém rozhlase pořady, které přinášely lidem pohodu, klid a laskavé pohlazení. Mnohé z nich byly dílem literární redakce. Její redaktoři museli na jednu stranu připravovat rozsáhlé četby ze sovětské, anebo z domácí budovatelské prózy. Vedle toho však zde vznikaly četby z odkazu české klasiky, které byly natáčeny ve špičkové interpretaci.

Mezi taková díla, jež se zařadila k tak zvanému „zlatému fondu“ rozhlasu, patří nepochybně Babička Boženy Němcové, kterou nezapomenutelným způsobem četla Růžena Nasková.

20. července roku 1952 měl premiéru první díl této četby, který si tu nyní v úryvku připomeneme.

Spustit audio