Růžena Nasková a její Sněhová královna, Edvard Beneš na Sjezdu politických vězňů - 1946. Projev Konrada Henleina - 1945

5. leden 2013

Někdy skoky v čase přináší překvapivá spojení. Například 5. leden ve vysílání Českého rozhlasu spojil pohádku Hanse Christiana Andersena O sněhové královně v interpretaci Růženy Naskové z roku 1953 s projevem Konráda Henleina z roku 1945 a s projevem Edvarda Beneše na sjezdu osvobozených politických vězňů z roku 1946.

Růžena Nasková si svoji hereckou kariéru vyvzdorovala proti vůli otce a ve svých 24 letech se už stala členkou činohry Národního divadla. Sama určitě netušila, jak hluboce do její kariéry zasáhne rozhlas v době, kdy už přestane hrát v divadle a ve filmu. Měla totiž přirozený cit pro komorní sdělení textu na mikrofon, a to v té době nebylo u všech herců, navyklých na teatrální gesta, běžné.

Právě proto zůstala v povědomí milionů dětských i dospělých posluchačů především jako vypravěčka pohádek na rozhlasových vlnách . Ve svých 69 letech – přesně 5. Ledna roku 1953 v rozhlase vyprávěla, a sama také uvedla, Andersenovu pohádku Sněhová královna.

Je 5. Leden 1945 a bdivovatel Hitlera Konrád Henlein pronáší v rozhlase řeč o povinnosti sudetských Němců k Říši. Nejen myšlenky, ale i gesta a pomlky od nacistického vůdce dobře pochytil. Přitom už začátkem je roku 1945 jasné, že 2. světová válka brzy skončí. Jeden střep za čtyři měsíce pomůže ukončit život této tragické postavy. Nebude to však sklo z rozbitého pohádkového zrcadla, ale z vlastních brýlí, kterým si Konrád Henlein 10. května 1945 podřeže tepny na rukou.

A historie jde dál. 5. leden 1946. Prezident republiky Edvard Beneš přijel na sjezd osvobozených politických vězňů. I tuto událost zaznamenal rozhlasový mikrofon.

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio