Ruská cesta - trojí zastavení

25. květen 2009

Minulý týden se odehrál ve znamení přednášek o gorilách (a nejenom o nich) v Rusku.

Zastavení první: 19. 5. 2009 - České kulturní centrum v Moskvě.
V tento den se uskutečnilo otevření výstavy Odhalení. Autory výstavy jsou Miroslav Bobek, Khalil Baalbaki a Marek Václavík. 20 panelů výstavy o projektu Odhalení bylo představeno v prostorách Českého kulturního centra v Moskvě za laskavé pomoci ředitelky centra paní Vlasty Smolákové a jejích milých spolupracovnic. Prezentace výstavy Odhalení je již druhá v pořadí na území Ruska, a jak pevně doufám, není poslední. V rámci prezentace jsem vyprávěla hostům o cílech projektu a o všech událostech, které jej zatím provázely. Mluvila jsem o tragickém porodu Kamby a o nemoci Kijivu, ale zároveň i o radostných chvilkách, třeba při narození Tatua. Mluvila jsem i o obrovské vzdělávací činnosti, kterou tým Odhalení provádí v Africe a o aktivitách zaměřených na záchranu goril. Otevření výstavy si nenechali ujít skalní návštěvníci Českého kulturního centra, kteří se zajímají o českou kulturu a o dění v naší republice. Byli tam i krajané, kteří dlouhodobě žijí v Moskvě. Potěšila mne i návštěva četných kolegů z moskevské Lomonosovy Univerzity a z moskevské zoo. Všichni návštěvníci se o projekt a o život goril v Zoo Praha živě zajímali. Už teď mohu říct, že pro velký úspěch projevilo o výstavu zájem moskevské Darwinovo muzeum, podle mého názoru jedno z nejlepších muzeí v Moskvě. Po ukončení výstavy v Českém kulturním centru na podzim poputuje výstava Odhalení právě do tohoto muzea.

Zastavení druhé: 20. 5. 2009 - Otevření výstavy kreseb lidoopů v Darwinově muzeu v Moskvě, spojené s vernisáži a přednáškou pro veřejnost.
I tato výstava se setkala s velkým zájmem. Připravili jsme pro tuto výstavu 16 obrazů lidoopů z českých zoo. Nemohu opomenout obrázky, namalované Nigrou, gorilí samicí žijící v Zoo Praha do zrušení starého pavilonu opic a také kresby gorilího samce Tadaa ze Zoo Dvůr Králové nad Labem, kterého příznivci a příznivkyně projektu Odhalení dobře znají. Po ukončení vernisáže jsem opět připravila přednášku pro veřejnost a návštěvníci se i tentokrát živě zajímali o projekt Odhalení a o život goril. Podobnou výstavu připravujeme i pro českou veřejnost na Katedře antropologie Masarykovy univerzity v Brně, která bude otevřena na podzim.

Zastavení třetí: 22. 5. 2009 - Dny vědy v Petrohradu
V Petrohradu jsem přednášela v Domě vědců o různých aspektech chování primátů, včetně goril. Ve své přednášce jsem nemohla nezmínit nástrojovou činnost pražské skupiny goril, kterou můžeme pozorovat díky projektu Odhalení téměř denně. I tady, jako všude v Rusku, kde jsem přednášela, vyvolává celý projekt Odhalení velký zájem laické veřejnosti, ale také veřejnosti odborné.

Přednáška v Darwinově muzeu

Musím poděkovat nadačnímu fondu Dynastie, který financoval cestu, ale také všem zúčastněným z Českého kulturního centra v čele s paní Vlastou Smolákovou, stejně tak mé díky patří paní Julii Šubinové, vědecké tajemníci Darwinova muzea v Moskvě. Bez jejich pomoci by celá tato organizačně složitá prezentace neuskutečnila. Ale především děkuji celému týmu Odhalení v čele s Miroslavem Bobkem, který celý projekt vymyslel a uskutečnil.

autor: Marina Vančatová
Spustit audio
Projekt Odhalení