Rozhlasová knihovna slaví: Znáte podpisy slavných, které ukrývá?

21. duben 2017

Pokud platí, že knížku čteme průměrně deset hodin, strávili byste tu nějakých 90 let života. Knihovna Českého rozhlasu ale nevyniká jen nejucelenějším fondem k rozhlasovému médiu. Od svého vzniku v roce 1932 soustředí řadu raritních kousků. Například knihu, kam se zapisovaly slavné návštěvy. U příležitostí 85. narozenin Knihovny a Světového dne knihy jich pár připomeneme.

Francouz Jean Effel (1908-1982) se proslavil jako kreslíř, i když sám sebe pokládal za novináře. Jednoduchými karikaturami dovedl vystihnout lidské slabůstky i půvaby života. Dělal si legraci z křesťanských mýtů a legend, ale zároveň dovedl namířit satiru na soudobé události, jako byla Mnichovská dohoda a následná okupace Československa. Svět okouzlil hlavně filmem Stvoření světa, který podle cyklu jeho kreseb zfilmoval roku 1957 režisér Eduard Hoffman. Effel si Československo zamiloval. Navštívil ho například jako host XI. MFF v Karlových Varech, o kterých pravil, že „jsou vskutku nádherné, protože přátelství, které tu potkávám, je nad lidské síly…,“ vzpomíná na setkání s tvůrcem cestovatel Miloslav Stingl ve své biografii.

Kresba a podpis Jeana Effela v návštěvní knize ČsRo

Britský herec Herbert Lom (1917-2012) se narodil v Praze. Vyrůstal u svého dědečka, hraběte, na Šumavě. Účinkoval ve dvou českých filmech, v roce 1939 ale odešel před nacistickou diktaturou do Londýna. Po druhé světové válce se proslavil rolí komisaře Dreyfuse v komediích o Růžovém panterovi. Kdo by ale zároveň neznal jeho padoucha Brinkleyho v Pokladu na Stříbrném jezeře (1962)? I díky němu se stal hereckou celebritou, která zářila na plátnech, televizních obrazovkách i jevištích. Na své rodiště Herbert Lom nezanevřel, do Čech se vracel rád.

Herbert Lom při návštěvě ČsRo
Knihovnu ve čtvrtém patře budovy Vinohradská 12 nepřehlédnete

Rychlý servis pro veřejnost

- 5000 svazků k dispozici ihned

- 70 000 svazků z depozitáře během 10 minut

- mediální specializace i aktuální tituly knižního trhu

autor: Michal Ježek
Spustit audio