Rozhlasová hudební universita - Milan Munclinger o staré hudbě - 1969

23. září 2013

Informace, zábava, vzdělání - pilíře rozhlasového vysílání od počátků dodnes. Samozřejmě prošly značnou obměnou: vzdělávání se např. dříve dařilo mnohem lépe: rozhlas byl dlouho prakticky jediným široce dostupným médiem, lidé byli zvyklí trávit s ním dlouhý čas, i hodiny, a hlavně soustředěně poslouchat.

Zcela běžné bývaly promluvy na odborná témata z různých oborů, dlouhé plochy mluveného slova bez hudby, bez snahy popularizovat, nýbrž skutečně věcně sdělit, vzdělat. V roce 1969 byl o sérii přednášek pro Československý rozhlas požádán tehdy 46letý flétnista, skladatel, dirigent, muzikolog Milan Munclinger, který tehdy už 18 let sklízel uznání se svým souborem Arsrediviva, věnujícím se tomu, čemu dnes říkáme autentická interpretace staré hudby. Tehdy ještě zdaleka nešlo o všeobecně přijímaný trend a tak Milan Munclinger připravil několik ¾ hodinek, v nichž posluchačům trpělivě a poutavě vysvětloval, co znovuobjevování hudby starých mistrů znamená a přináší za problémy. První díl se vysílal 23. září 1969. Všimněte si, že autor nečetl text, jak bylo jinak běžné, nýbrž hovořil, za což se také hned v úvodu omluvil.

Milan Munclinger spatra hovořil o tom, jak číst noty, jak objevovat zákonitosti v dílech mistrů a rozpoznat je od novějších nánosů, celých 25 minut, než se ozvala hudba. Tou pak nápaditě dokumentoval prohřešky kupř. vydavatele díla a následně i interpretů proti původnímu záměru skladatele.

autor: Eva Hazdrová-Kopecká
Spustit audio