Rozděl a panuj mezi mravenci

21. listopad 2002

Není jisté, zda latinské okřídlené rčení Divide et impera - Rozděl a panuj - skutečně používali Římané. V dochovaných antických textech se takto formulovaná zásada mocenské politiky nenašla. A tak se o její autorství pomyslně přetahuje francouzský král Ludvík XI. s italským státníkem a historikem Niccolem Machiavellim. Při pohledu do mraveniště snadno dojdeme k závěru, že kořeny taktiky poštvat proti sobě své nepřátele a sám vyváznout bez úhony, sahají hlouběji než do 16. století.

Společenství mravenců rodu Dinoponera quadriceps vypadá na první pohled rovnostářštěji než jiné mravenčí kolonie. Nenajdeme v nich královnu předurčenou k plození potomstva ani záplavu neplodných dělnic odsouzených tvrdě pracovat při stavbě a údržbě hnízda, shánění potravy a péči o královniny potomky.

Kolonie těchto rovnostářských mravenců tvoří asi osmdesát dělnic a každá z nich si nese v torně maršálskou hůl. Dělnice si stanoví velmi přesný společenský žebříček a ta, která si vydobude postavení na samém vrcholku, se spáří se samečkem a ujme se role matky. Další půltucet příček okupují samičky připravené kdykoli nahradit samozvanou vládkyni. Tyto náhradnice se nemají zle, protože na rozdíl od ještě níže postavených dělnic nepracují. Jenže smyslem života živočichů není sladká zahálka, nýbrž plození potomstva. Pro dosažení této životní mety jsou zvířata ochotna podniknout cokoli.

Mravenci rodu Dinoponera quadriceps

Samičky z mravenčí společenské smetánky nejsou vyjímkou. Některé nechtějí čekat, až vládnoucí samička uhyne, a zosnují vzpouru. Rvačka o nadvládu mezi matkou a její sokyní probíhá v několika kolech přerušovaných krátkými přestávkami. Během nich se vládnoucí samička opakovaně dotýká žihadlem vzbouřené sokyně a snaží se ji přitom natřít sekretem zvláštní žlázy. Osud dostatečně "navoněné" soupeřky je zpečetěn. Seběhnou se kolem ní dělnice z nejnižších pater společenského žebříčku, které obvykle do dění v elitě mraveniště nezasahují. Pach na těle rebelky je ale volá k trestné výpravě. Dělnice chytí vzbouřenou samičku za tykadla a za nohy a natáhnou ji jako na skřipec. Drží ji tak i několik dní, během nichž se samička beznadějně propadá ke dnu společenské hierarchie.

Spustit audio