Rovnoběžky a křižovatky - o uměleckých cestách Olgy Scheinpflugové

6. prosinec 2013

Rovnoběžky a křižovatky, těmito slovy vystihla svůj tvůrčí život, který byl zasvěcen dvěma uměleckým disciplínám, herečka Olga Scheinpflugová. Pokusím se ve zkratce přiblížit její život, který nebyl prost dramatických peripetií.

"Člověk se narodí dvojici lidí, kteří se sešli náhodou lásky. Jejich vlastnosti, zděděné po předcích, mu utkají povahu a osud. Je vysazen na svět jako výsadkář do džungle a nikdo se ho nezeptá, chce-li prožít dobrodružství, kterému se říká život. Nikdo nezměří jeho síly, jsou-li k tomu dostatečné, je odsouzen platit za všecko, co mu odkázali jiní. Být člověkem znamená být hrdinou, neboť po úžasu dětství přichází řetěz bitev, které, ať jsou prohrané nebo vítězné, vždycky končí smrtí." To jsou slova Olgy Scheinpflugové, která patřila k oněm hereckým osobnostem, jež svůj talent rozdělovaly mezi dva umělecké obory. Ze vzpomínkového pořadu, který Olga Schneipflugová natočila v Československém rozhlase v roce 1961, se dozvídáme, jakým způsobem herečka obě umělecké profese dokázala skloubit.

Olga Scheinpflugová 30.léta

Pamětníci a kritici soudí, že Olga Scheinpflugová – mimochodem, narodila se 2. prosince 1902 ve Slaném – byla o poznání lepší herečkou, nežli literátkou. To nic nemění na faktu, že napsala celou řadu knih a divadelních her. Často byla dotazována, jak se ony dvě umělecké profese v jejím životě navzájem snášejí. Jak na tuto otázka odpovídala, to se dozvíme z druhé zvukové ukázky.

O.Scheinpflugová-civilní snímek 30.léta

Je všeobecně známo, že životním partnerem Olgy Scheinpflugové se už v jejím útlém věku stal spisovatel Karel Čapek. Manželství uzavřeli až po mnoha letech v roce 1935. Jejich vztah do té doby prodělal hodně proměn a peripetií. Herečka dostávala později velmi často otázku směřující k tomu, kde se s Karlem Čapkem potkala. I na tuto otázka – a nepochybně ráda – odpověděla v rozhlasovém pořadu z roku 1961.

O.Scheinpflugová - 60.léta

Na konci roku 1938 Karel Čapek, hereččin manžel, umírá. Olga poté pečlivě a s velkou pietou uchovávala jeho památku. Byla – shodně s názorovým založením svého muže – bytostnou demokratkou. Neměla to proto v následujících časech snadné. Za německé okupace byla vyslýchána gestapem, byla omezována ve své herecké i literární činnosti. V roce 1944 byla donucena odejít z Národního divadla. Po válce se na naši první scénu vrací. Ale poválečný vývoj jí opět nepřál. Měla problémy především s možnostmi publikovat své knihy. Postupně se přehrává do rolí stárnoucích a starých žen. Tuto polohu jejího herectví zachycuje nahrávka rozhlasové hry s názvem U okna autora Güntera Rückera. Natočena byla v roce 1963.

O.Scheinpflugová - snímek z natáčení

Poslední divadelní roli si Olga Scheinpflugová zahrála jako host na scéně, na které působila v časech svých začátků - v Divadle na Vinohradech. Onou rolí byla Čapkova Matka.
Vzpomínku na Olgu Scheinpflugovou zakončíme opět připomínkou jejího vlastního hlasu. Půjde o závěrečnou pasáž pořadu Chvilky v zákulisí, který natočila v rozhlase v květnu roku 1961. Herečka zemřela 13. dubna 1968 v Praze.

O.Scheinpflugová z natáčení hry Bilance-1965
Spustit audio