Rostlina měsíce března: Forsythia - zlatice

5. březen 2003

Zlatice jsou opadavé keře, rychle rostou, dosahují střední výšky i střední hustoty, jsou vzpřímené anebo silně převislé. Pocházejí převážně z východní Asie. Vstřícné listy jsou různě protáhlé až vejčité. Zvonkovitý květ s čtyřcípou korunou je vždy žlutý. Keř kvete v březnu a dubnu.

Forzýtie nejlépe rostou na světlém a výslunném stanovišti, na přistíněných místech méně kvetou. Na půdu jsou nenáročné, optimální je lehčí, středně vlhká výživná půda. V našich podmínkách jsou otužilé, nevymrzají. Dobře snášejí i znečištěné ovzduší, často se vysazují do měst a zelených pásů podél silnic. V zimě trpí na nechráněných místech okusem.

Keř zlatice

Rostliny z kontejnerů vysazujeme kdykoli během vegetace. Po výsadbě rostliny důkladně sestříhneme a zalijeme. V průběhu pěstování nevyžadují speciální ošetření. Chorobami a škůdci netrpí.

Zlatice je velmi oblíbená, hojně se využívá v zahrádkářské i sadovnické praxi, hodí se od malých zahrádek až po velké plochy. Patří mezi časné a významné posly jara, obsypána květem syté a jasné barvy vynikne v trávníku jako solitér i ve skupině. Používá se také na tvarované i volné živé ploty, buď samostatně anebo společně s dalšími postupně kvetoucími keři. Snadno se rozmnožuje, lze ji řízkovat nebo hřížit, rychle roste. Oblíbené jsou také rychlené větévky na Vánoce a v předjaří, stačí je postavit na světlé místo do teplé místnosti (16 až 18 stupňů), brzy vykvétají, zejména na jaře.

autor: František Urban
Spustit audio

Více z pořadu