Rostina měsíce - čemeřice

28. únor 2003

Čemeřice (Helleborus) jsou velmi hezké, raně kvetoucí trvalky. V přírodě se vyskytuje asi dvacet druhů, nacházíme je v jižní a východní Evropě a Malé Asii, kde volně rostou v listnatých lesích.

Výška rostlin se pohybuje v rozmezí 25 - 60 cm. Květy jsou jednotlivé nebo jsou uspořádány ve vrcholících. Základ květu tvoří velké kališní lístky, které nahrazují koruny. Jsou zbarveny bíle, zeleně nebo růžově až nachově. Olistění často přezimuje a je dalším ozdobným prvkem. U opadavých druhů většinou vytrvávají listy přes zimu. Všechny druhy čemeřice obsahují srdeční glykosidy, jsou jedovaté. Pro děti je nebezpečné také požití semen.

Květ čemeřice

Některé druhy čemeřic dobře přezimují i v našich podmínkách. Čemeřici vyhovuje polostinné až stinné stanoviště, i když slunce snese. Optimální je vlhčí propustná humózní půda. Vyniknou především starší rostliny, necháme-li je růst více let na stejném místě. Čemeřice se množí semeny a dělením. V létě mohou být napadány mšicemi. Rostliny jsou plně chladuvzdorné až mrazuvzdorné. Používají se ve velkých skupinkách na trvalkových záhonech, ve skalkách a jako volně rostoucí podrost stromů a okrasných dřevin. Květ se používá i k řezu, ve váze vydrží 8 - 12 dní.

autor: František Urban
Spustit audio