Rok s židovskou kulturou - 100 let Židovského muzea v Praze

24. září 2010

V roce 2006 uplynulo rovných sto let od vzniku Židovského muzea v Praze. Při příležitosti tohoto význačného výročí probíhá celoroční projekt s celostátní působností nazvaný "Rok s židovskou kulturou - 100 let Židovského muzea v Praze". Projekt připravilo Židovské muzeum ve spolupráci s dalšími kulturními institucemi v České republice, s umělci, židovskými obcemi i veřejnými činiteli a za přispění několika velvyslanectví a zahraničních kulturních středisek.

Základ Roku s židovskou kulturou tvoří akce samotného Židovského muzea, na které navazují buď samostatné, nebo ve spolupráci se Židovským muzeem připravené akce divadel, muzeí, galerií, filmové a hudební přehlídky. Jednotlivé projekty představují tvorbu našich i zahraničních umělců, jejímž společným jmenovatelem je židovské umění a kultura. Každý měsíc od ledna do prosince 2006 se tak na několika místech České republiky uskutečňuje kulturní program na židovské téma, který připomíná významné výročí ŽMP a současně upozorňuje na přínos židovské kultury a jejích hodnot v českém i mezinárodním kontextu. Výročí muzea nabízí jedinečnou příležitost k přiblížení židovské kultury české veřejnosti.

Na těchto stránkách Vás chceme seznamovat s akcemi pořádanými v rámci Roku s židovskou kulturou (viz níže). Annonci na připravované akce najdete v rubrice Kalendář akcí

Spustit audio