Rodák z Milostína aneb Za Jiřím Pleskotem

4. květen 2012

Ví někdo, kde leží obec Milostín? Ta nevelká ves ve Středočeském kraji vstupuje do širšího povědomí zpravidla jen v polovině února…

…tehdy místní poštovní úřednice musí orazítkovat stovky dopisů těch, kteří – v rámci „valentýnského“ třeštění – touží mít na dopise razítko s tímto něžným názvem obce.
Málokdo však ví, že v této obci, jež náleží do okresu Rakovník, se před 90 lety (přesně řečeno 3. května 1922) narodil pozdější herec Jiří Pleskot.

Jiří Pleskot přistoupil k dramatickému umění nejprve z úhlu vědeckého pohledu: vystudoval totiž divadelní vědu a estetiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Nezůstal však jen teoretikem, od dob studií ho lákalo praktické herectví, byť v počátcích tuto touhu realizoval jen na amatérské bázi. Po ukončení školy se vrhl na profesionální hereckou dráhu. Působil nejprve v různých oblastních divadlech - v Mladé Boleslavi (1948-1950) a v Hradci Králové (1950-1951)-, až se nakonec jeho stálým působištěm stalo Vinohradské divadlo (1951-1988). Na druhé největší pražské scéně ztvárnil okolo 120 rolí. Nejvlastnější polohou byly pro něj role seriózních intelektuálů, pro něž byl disponován věcným, kultivovaným a noblesním projevem, zejména pak podmanivým hlasem.
Jiří Pleskot se vepsal do paměti návštěvníků Divadla na Vinohradech například v inscenacích her Josefína, Zlatý kočár, Kočka na rozpálené plechové střeše, Král Krysa… Minimálně 80 rolí ztvárnil pak ve filmu (např. Labyrint srdce, Bloudění, …a pátý jezdec je strach, Lucie, postrach ulice...), a také v televizních inscenacích a seriálech (Arabela...)

V souvislosti se zmínkami o Jiřím Pleskotovi bývá často připomínán jeho půvabný osobní příběh: jeho první manželkou byla herečka Jiřina Jirásková. Poměrně brzy se však rozešli. Později si vzal Pleskot za ženu známou herečku a moderátorku Olgu Čuříkovou. Snímek ze svatby Jiřího Pleskota s paní Čuříkovou, na němž je patrné, že úlohy svědků se ujala Jiřina Jirásková se svým partnerem Zdeňkem Podskalským, svědčí o tom, že vztahy obou párů zůstaly velmi dobré.
Jiří Pleskot zemřel 1.12.1997

Zvuková ukázka připomene hlas obou herců-manželů; v úryvku z dokumentárního pořadu „Gentleman ministrem“, který je zasvěcen předválečnému ministru zemědělství Ladislavu Feierabendovi, uslyšíme Jiřího Pleskota i Olgu Čuříkovou. (Pořad byl natočen v roce 1995.)

Spustit audio