Richard oslavil osmnáctiny!

10. listopad 2009

Včera bylo Richardovi osmnáct let a příznivkyně pražské gorilí rodiny mu přichystaly velkolepou oslavu. Posuďte sami. Pro oslavence byl připraven nádherný špízový dort, samozřejmě výhradně ze zeleniny a ovoce, kytice růží a láhev. Nikoliv piva, jak by se mohlo z fotografií paní Vlasty Strakové zdát, v láhvi byl slaďoučký ovocný džus.

Vše bylo náležitě naaranžováno a pak už jen přihlížející netrpělivě očekávali, co nastane. Richard se své oslavy zhostil na jedničku a dlužno podotknout, že i ostatní respektovali význam události a radost z dárků mu nikterak nekazili.

Richard vyžahl džus, posadil se k "dortu" a začal si pomalu vychutnávat dobroty na špejlích. Dárek byl zvolen opravdu skvěle, vždyť pojídání laskomin za pomoci nejrůznějších klacíků a dřívek je Richardovým hobby.

A tak nakonec loudil jen malý Tatu, který se snažil najít cestu, jak tátu oblafnout a uždíbnout si aspoň kousíček. Tentokrát musel zlobit za dva, Moja se totiž do klání o dobroty nepustila a raději melancholicky polehávala v koutku. Shindu zaujala prázdná láhev a Kijivu se postarala o kytici osmnácti růží, kterou jí Richard přenechal - buďme ale realisté, jistě ne z dvornosti, spíše už byl přejeden. Důvod ale není podstatný, důležitější je, že si na růžových plátcích opravdu pochutnala.

Osmnácté narozeniny svádějí k úvahám o plnoletosti a vstupu do dospělého života, gorilám však utíká čas přece jen o trochu nemilosrdněji. Osmnáctiletý Richard může být spíše srovnáván se zdatným třicátníkem, který je na vrcholu sil, vydobyl si své místo ve společnosti, založil rodinu a děti mu pomalu (no spíš rychle) odrůstají.

I když mu život v pavilonu zoologické zahrady přinesl mnohá omezení, věřme, že jej prožívá radostně a bez stresu. Nezbývá tedy než Richardovi popřát do dalších let pevné zdraví a ještě hodně takových senzačních potomků, jakými jsou Moja a Tatu.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení