Richard má slavného otce

15. leden 2008

Nedávno jsme v našem televizním magazínu odvysílali reportáž ze zoologické zahrady ve Frankfurtu nad Mohanem. Právě tam společně žijí Richardovy rodiče, totiž jeho otec Matze a jeho matka Rebecca. Jenže do krátkého televizního magazínu se spousta informací nevešla, takže se k tématu vracíme ještě tímto článkem.

Zoologická zahrada ve Frankfurtu byla založena 8. srpna 1858 (tedy letos slaví své 150. výročí) a je to druhá nejstarší zoologická zahrada v Německu. Tehdy byla postavena na samém východním okraji města. Ale jak se Frankfurt rozrůstá, je dnes zoo vlastně součástí městského centra. V zadní části zoologické zahrady stojí pavilon lidoopů, přízemní budova postavená v roce 1966. Žije tu rodinná skupina goril nížinných, skupina bonobů a několik rodin orangutanů. Ale nás nejvíce zajímá ta rodina goril.

Frankfurtská zoologická zahrada se může pochlubit velmi slušnými chovatelskými úspěchy. Odchovali zde už 21 mláďat goril nížinných. První z nich, sameček Max, se narodil 22. června 1965. Ale my se v našem vyprávění přenesme ještě o pár let zpět a o pár tisíc kilometrů jižněji.

Pavilon lidoopů ve frankfurtské zoo

V roce 1957 se kdesi v divočině deštných pralesů Středoafrické republiky narodilo bezejmenné gorilí samici mládě. O jeho raném životě toho moc nevíme. Různé prameny však uvádějí, že nejméně celý první rok svého života strávilo toto mládě po boku své matky. A tento pouhý jeden rok stačil k tomu, že se malý gorilí sameček naučil kompletní gorilí etiketu, tedy jak se správně chovají samci k samicím a samice zase k samcům a jak se všichni dohromady mají starat o mláďata.

Nevíme, co se přesně stalo s touto gorilí rodinkou, ale tento konkrétní malý sameček byl od ní krátce po završení prvního roku života odloučen a začal žít se skupinou potulných umělců. Dětství (řečeno lidskou terminologií) tedy trávil výlučně v lidské společnosti. Je pravděpodobné, že byl součástí nějakého představení estrádního typu. Ve věku pěti let přestal být roztomilým a hlavně ukrotitelným mládětem, takže byl předán k chovu do zoologické zahrady ve Frankfurtu na Mohanem. To bylo v roce 1962. A tam dostal jméno Matze. Postupem času dospěl a nakonec se stal vůdčím samcem skupiny. Své vůdčí postavení naplnil otcovstvím prvního svého mláděte Dorle, které se narodilo 27. května 1971. Od té doby až do roku 1985 (to mu bylo už 28 let) pravidelně oplodňoval různé samice. Takto splodil celkem 9 mláďat.

Matze při dopolední svačině

Po roce 1985 ztrácel zájem o samice a páření. Jeho chovatelé to přičítali jeho stáří. Když v následujících pěti letech chovatelsky dříve úspěšná zoologická zahrada nezaznamenala ani jeden přírůstek, začalo se uvažovat o sestavení zcela nové gorilí skupiny. Jako první byla do této nové perspektivní skupiny na sklonku roku 1990 přivezena mladá, tehdy osmiletá samice Rebecca, narozená v zajetí v německém Krefeldu. Začalo intenzivní pátrání po mladším plodném samci. Jenže Matze dostal druhou mízu - alespoň tak se to označuje u lidí. Začal se opět pravidelně pářit a do roka se narodilo jejich první společné mládě. Bylo to přesně 9. listopadu 1991 a dostalo jméno Richard. A vám už je samozřejmě jasné, že je to ten náš pražský Richard. Frankfurtští ošetřovatelé se nakonec rozhodli dát Matzemu ještě šanci na rodinný život a udělali dobře. Matze s Rebeccou plodí mláďata dodnes a společně jich už mají na svém kontě osm.

Počátkem prosince loňského roku (2007) se ve Frankfurtské zoologické zahradě konala velká sláva. V pavilonu lidoopů se oslavovaly totiž dvojnásobné narozeniny. V roce 1957 se totiž nenarodil jen gorilí samec Matze, ale též orangutanní samec Charly. Oba se tedy shodně dožili svých padesátin a stali se tak legendami ve světě lidoopů. Matze za život splodil 17 mláďat, Charly dokonce 18. S jejich dětmi (a dětmi jejich dětí) se můžete setkat v zoologických zahradách prakticky po celém světě. Oba dostali k narozeninám krásný dort a tiskové agentury po celém světě jim věnovaly zprávu. U Matzeho navíc některé z nich uvedly, že jeho syn Richard má v Praze dokonce svou vlastní televizní show, tak jako kdysi sám Matze účinkoval v kočovné estrádě. Inu, jablko nepadá daleko od stromu a umělecký talent se zřejmě dědí i u jiných primátů, nejen u lidí.

Samce Matzeho navštívil štáb Odhalení

A čím je Matze tak unikátní mezi gorilími samci?

Ve srovnání s většinou ostatních je výrazně "rodinně" založen. K samicím přistupuje velmi diplomaticky a hodně času věnuje hře se svými mláďaty.

Je v tuto chvíli nejstarší známou gorilou nížinou, jejíž vysoký věk je skutečně doložen.

Je gorilím samcem, který počal mládě v nejvyšším věku - zhruba ve svých 49 letech.

Je otcem nejvyššího počtu gorilích mláďat - 17.

Abychom pochopili významnost tohoto samce, uveďme na závěr přehled všech jeho dětí, tedy pardon mláďat:

Nevlastní Richardovi sourozenci - společný otec, jiná matka

Dorle27.5.1971Sabine22.9.1972Roselinde13.5.1975Liesel15.4.1977Lia9.7.1978Derrick13.1.1980Inge2.3.1980Claus6.7.1982Horst9.10.1986

Vlastní Richardovi sourozenci - společný otec i matka
(Richard je mezi svými vlastími sourozenci "prvorozený" - narodil se 9.11.1991)

Akili16.10.1994Changa9.6.1996Damisi14.4.1997Fossey16.10.1999Ituri28.2.2002Kabul13.6.2004Nasibu1.4.2007

Poslední tři uvedená mláďata si ještě stále užívají Matzeho moudrou rodinnou výchovu ve Frankfurtském pavilonu. A nejmenší sameček Nasibu je jen o několik málo týdnů starší než jeho vlastní synovec Tatu. A tak naše pražská mláďata, Moja a Tatu, by mohla být právem pyšná na svého slavného dědečka. Vlastně je to člověku líto, že se s ním nikdy nesejdou.

A k letošním 150. narozeninám dostane frankfurtská zoologická zahrada a s ní i legendární Matze jeden fantastický dárek: Nejmodernější lidoopí pavilon v Evropě. Tento pavilon se v těchto dnech dokončuje, ale o tom zase až někdy příště.

autor: Radek Šofr
Spustit audio
Projekt Odhalení