Richard Leakey

7. září 2009

Po více než 25 letech od chvíle, kdy rozhovor s Richardem Leakeym vysílal magazín Meteor, máte možnost poslechnout si další unikátní rozhovor s touto legendou paleoantropologie a ochrany přírody.


Český rozhlas Leonardo připravil zvláštní vydání pořadu Vstupte!, ve kterém hovoříme nejen o významných antropologických nálezech, díky nimž dokážeme lépe pochopit vývoj rodu Homo, ale i o tom, jak přistupovat k ochraně africké přírody a jak bojovat s pytláky.

Richard Erskine Leakey se narodil 19. prosince 1944 v Nairobi a svou kariéru začal jako fotograf zvířat. V letech 1963-64 se stal spoluvedoucím paleontologické expedice k jezeru Natron v Tanzánii. S jeho jménem jsou spojeny objevy na východním břehu jezera Turkana, odkud pochází i nejznámější nález z roku 1984 - "chlapec od jezera Turkana". Jde o téměř kompletní kostru dvanáctiletého příslušníka rodu Homo erectus, který zemřel před 1,6 miliony let.

V 80. letech se Richard Leakey stal hlavním organizátorem ochrany keňské přírody. Podařilo se mu dosáhnout potlačení nelegálního lovu a obchodu se zvířaty, současně však jeho drsné praktiky vzbudily pozornost v Keni i ve světě a přinesly mu řadu nepřátel. Havárie jeho osobního letadla z roku 1993, při které přišel o obě nohy, je proto mnohými považována za důsledek sabotáže.

Richard Leakey se zabýval politikou, ale i univerzitní činnosti. V současnosti se kromě přednášení po celém světě věnuje především projektu WildlifeDirect, který založil v roce 2004. Jeho cílem je prostřednictvím blogů získávat prostředky na financování lokálních projektů, které přispívají k ochraně africké přírody a jejích živočichů.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio