-
Vaječný vyběhlík s jablky
V receptech našich babiček se dozvíme, jak si hospodyně poradily s vykoledovanými vajíčky, i pro vás může být inspirací recept na vaječný vyběhlík s jablky.
-
Vajíčkový salát
Co jste si vykoledovali, to si také snězte…
-
Velikonoční vajíčka marcipánová na Červené pondělí
Že k velikonoční koledě patří vajíčka, ví snad každý. Jaký význam ale vajíčko mělo v dobách našich babiček, připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
-
Lebkuchendocken – tradiční egerlandští šneci z kynutého těsta
Vyzkoušejte na Velikonoce tradiční recept z egerlandské kuchyně. Takzvané lebkuchendocken jsou sice na přípravu poněkud náročnější, výsledek ale stojí za to.
-
Pohankové placky se špenátem z kopřiv na Velký pátek
Na Velký pátek se v dobách našich babiček dodržoval přísný půst a jedly se například pohankové placky se špenátem z kopřiv.
-
Jarní polévka s podmáslím a zastřeným vejcem
Inspirujte se tradiční egerlandskou kuchyní! Šéfkuchař restaurace Na Gruntu Ondřej Kurák nám prozradil jednoduchý recept na jarní polévku s podmáslím a zastřeným vejcem.
-
Švédský dort po česku. Pro sváteční dny jako dělaný
Příprava je sice poněkud náročnější a delší, ale výsledek je opravdu skvělý. Navíc na konci receptu najdete i určitá zjednodušení.
-
Postní kopřivová polévka na Zelený čtvrtek
Zatím co pro nás je koleda spojená s Velikonočním pondělím, v dobách našich babiček se chodilo vícekrát. I na Zelený čtvrtek. A vařit budeme postní kopřivovou polévku.
-
Mazanec
Mazanec je symbolem slunce a pekl se obvykle na Bílou sobotu.
-
Špenátový sladký dort
Na Zelený čtvrtek jsme na stole mívali už něco v této osvěžující jarní barvě – nejčastěji to však byl špenát s brambory a vajíčkem, pikantní s česnekem a trochou smetany.
-
Špenátová polévka a Velikonoční nádivkové muffiny. Svátky jara na svátečně prostřeném stole
Velikonoce patří k největším křesťanským svátkům - symbolizují vykoupení, naději a znovuzrození Krista. Jsou také svátkem jara a oslavou toho, že se příroda opět probouzí.
-
Trhanec s kompotem na Škaredou středu
Škaredá, sazometná, nebo černá. Tak se v dobách našich babiček říkalo předvelikonoční středě. A muselo se podávat něco, co sice bylo výborné, ale nemělo výborně vypadat.
-
Litý beránek
Beránka v různých podobách můžete koupit – ale domácí je domácí…
-
Cibulové placky na Šedivé úterý
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept, který stojí za vyzkoušení – cibulové placky. A také se dozvíme, co nejen hospodyně musely zvládnout na Šedivé úterý.
-
Linecké kraslice
Nechce se vám barvit s vejci? Upečte si linecké kraslice.
-
Velikonoční tvarohovka – rychlá variace na mazanec
Rychlou variantu mazance nebo starodávného syrného koláče, který se pekl o Velikonocích, vyzkoušel Petr Stupka. „Tvarohovku zvládne každý a nemusí trávit u plotny půl dne.“
-
Vejce na kyselo na Modré pondělí
V předvelikonočním období se v životě našich babiček prolínaly pohanské i křesťanské tradice. O pašijovém týdnu vrcholily přípravy na Velikonoce.
-
Velikonoční perníčky
Je to recept na perníčky hned měkké, ještě to stihnete.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- následující ›
- poslední »
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.