-
Dobroty s vejci na tvrdo
Po Velikonocích vždycky přemýšlím, jak nejlépe zužitkovat vařená vejce, i když ty letošní svátky byly kvůli pandemii jiné, než jsme zvyklí.
-
Vařená vejce s hořčicovou omáčkou. Bude vám chutnat teplá i studená
Vajíčkové saláty, pomazánky či tlačenka jsou nejčastější dobroty pro likvidaci vařených vajec. Pochutnáme si i na hořčicové omáčce, kterou servírujeme k vajíčkům natvrdo.
-
Špenátový sladký dort
Na Zelený čtvrtek jsme na stole mívali už něco v této osvěžující jarní barvě – nejčastěji to však byl špenát s brambory a vajíčkem, pikantní s česnekem a trochou smetany.
-
Beránek, mazanec, velikonoční cop
K Velikonocům patří sladké dobroty. Osvědčené recepty na tradiční mazanec, beránka nebo cop nabízí Petr Stupka. Upečte je, rozhodně jsou lepší než zajíci z rádoby čokolády.
-
Nugátové řezy. Pohrajte si s ozdobením
Když si tyto řezy velikonočně ozdobíte, budou se na svátečním stole krásně výjimat.
-
Šmigrustovka. Velikonoční polévka
Recept pochází z Moravy. Název je odvozený od slova šmigrus, což je krajové označení pro velikonoční pomlázku.
-
Vaječný vyběhlík s jablky
V receptech našich babiček se dozvíme, jak si hospodyně poradily s vykoledovanými vajíčky, i pro vás může být inspirací recept na vaječný vyběhlík s jablky.
-
Vajíčkový salát
Co jste si vykoledovali, to si také snězte…
-
Velikonoční vajíčka marcipánová na Červené pondělí
Že k velikonoční koledě patří vajíčka, ví snad každý. Jaký význam ale vajíčko mělo v dobách našich babiček, připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
-
Lebkuchendocken – tradiční egerlandští šneci z kynutého těsta
Vyzkoušejte na Velikonoce tradiční recept z egerlandské kuchyně. Takzvané lebkuchendocken jsou sice na přípravu poněkud náročnější, výsledek ale stojí za to.
-
Pohankové placky se špenátem z kopřiv na Velký pátek
Na Velký pátek se v dobách našich babiček dodržoval přísný půst a jedly se například pohankové placky se špenátem z kopřiv.
-
Jarní polévka s podmáslím a zastřeným vejcem
Inspirujte se tradiční egerlandskou kuchyní! Šéfkuchař restaurace Na Gruntu Ondřej Kurák nám prozradil jednoduchý recept na jarní polévku s podmáslím a zastřeným vejcem.
-
Švédský dort po česku. Pro sváteční dny jako dělaný
Příprava je sice poněkud náročnější a delší, ale výsledek je opravdu skvělý. Navíc na konci receptu najdete i určitá zjednodušení.
-
Postní kopřivová polévka na Zelený čtvrtek
Zatím co pro nás je koleda spojená s Velikonočním pondělím, v dobách našich babiček se chodilo vícekrát. I na Zelený čtvrtek. A vařit budeme postní kopřivovou polévku.
-
Mazanec
Mazanec je symbolem slunce a pekl se obvykle na Bílou sobotu.
-
Špenátová polévka a Velikonoční nádivkové muffiny. Svátky jara na svátečně prostřeném stole
Velikonoce patří k největším křesťanským svátkům - symbolizují vykoupení, naději a znovuzrození Krista. Jsou také svátkem jara a oslavou toho, že se příroda opět probouzí.
-
Trhanec s kompotem na Škaredou středu
Škaredá, sazometná, nebo černá. Tak se v dobách našich babiček říkalo předvelikonoční středě. A muselo se podávat něco, co sice bylo výborné, ale nemělo výborně vypadat.
-
Litý beránek
Beránka v různých podobách můžete koupit – ale domácí je domácí…
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- následující ›
- poslední »
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.