Radost ze sklízení

28. srpen 2002

Hlavní sklizňové období nastává, s ním je spojeno většinou uspokojení z výpěstků, jejich chuti, vybarvení, z dosažených výnosů a trochou starostí se samotnou sklizní, zpracováním a uložením plodů. Ale toto období přináší také starosti - a není jich málo.

Část úrody opadává a některé výpěstky jsou postiženy škůdci nebo chorobami - nic nesmíme zanedbat. Spadlé plody, často červivé, mohou být "základem" červivosti v příštím roce - pokud nesesbíráme včas spadlé plody a dovolíme larvám = červům z plodu vylézt a někde v půdě se zakuklit k přezimování. Kromě toho se i spadlé plody včas sebrané dají zpracovat na želé, mošty, šťávy a další produkty. Protože sklizeň ovoce bude pokračovat, je třeba zkontrolovat, vyčistit a vydezinfikovat skladovací prostory jak pro čerstvé ovoce konzumní zralosti v zimě, tak pro ukládání zavařenin, kompotů atd. Od poloviny září už sklízíme raně podzimní jablka a také hrušky. Sklizňovou zralost poznáme tak, že plod podložíme dlaní ruky a jeho kruhovým zvednutím nad větévku se má lehce oddělit. Pokud se neoddělí, není zralý.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio