Rádio Retro slavilo 55 let Meteoru

12. září 2018

Rovných 20 hodin historických nahrávek jednoho jediného pořadu nabídlo obraz proměny Meteoru od 60. let do roku 2013 – hlasy vědců a reportáže o přírodě a o objevech vědě a techniky.

„S Meteorem lidé vyrůstali, některé dokonce inspiroval k volbě profese, otevíral posluchačům svět v době, kdy nebylo možné cestovat… ten pořad si zaslouží velkou oslavu a všichni jeho tvůrci a spolupracovníci za více než půl století naše poděkování“ říká s obdivem ředitel Programu Českého rozhlasu Ondřej Nováček.

Vlajková loď

Meteor je nesporně vlajkovou lodí populárně-vědeckého vysílání Českého rozhlasu a jednou ze záruk seriózní veřejné služby, což bylo nejednou oceněno i ze strany vědců, kteří s pořadem spolupracovali a spolupracují nebo tento magazín s oblibou poslouchají. Vznikl kolem redaktora dr. Josefa Kleibla a jeho prvním tvůrcem byl Oldřich Unger. Vysílá se od 27. září 1963.


Rádio Retro „Meteor 55“ vysílalo od 12. do 28. září 2018 na webu rozhlas.cz, na Play.cz nebo v pozemním digitálním vysílání DAB+. Několik vzácných snímků si můžete trvale přehrát v Audioarchivu.

„Meteor si v sobě celých těch 55 let nese cosi z genetické výbavy samotných počátků rozhlasového vysílání,“ zamýšlí se dramaturg a moderátor Rádia Retro Tomáš Černý. „Otcové zakladatelé, zvláště pak redaktor Miloš Čtrnáctý, přece vkládali do existence rozhlasového programu víru v šíření poznání, vzdělání a výchovy posluchačů. Ukázalo se sice, že jen s tím se nevystačí, ale právě Meteor si tohle dokonale osvojil při plném zachování hravosti a aktivním rozvíjení rozhlasovosti.“

Grygar i reportážní opusy

Rádio Retro uvedlo v plném znění pásma Františka Gela nebo Karla Pecha z doby, kdy se Meteor teprve rodil, dále mnoho brilantních reportážních opusů Oldřicha Ungera včetně kolekce jeho záběrů z novinářské cesty do Velké Británie v roce 1968.

Oldřich Unger (vpravo) s Jefferym Boswallem z BBC v rezervaci Velký a Malý Tisý na Moravě s mládětem racka chechtavého (červen 1967). Dokument z největší rozhlasové expedice (Meteoru) po přírodních rezervacích v Československu. Trvala od 28. května do 22.

Slyšeli jste astrofyzika Jiřího Grygara, se kterým Oldřich Unger a Bohumil Kolář na počátku 70. let natáčeli na observatoři v Ondřejově, vybrali jsme si pro příklad, jak Meteory zněly v různých obdobích, pořady dr. Josefa Kleibla, Ivo Budila, Jindry Jarošové i Marka Janáče.

Nepohodlný zakladatel

Komponovaná pásma vyprávějí o životních osudech zakladatelů Meteoru dr. Josefa Kleibla nebo příběh redaktora Oldřicha Ungera, který musel rozhlas v první polovině 70. let opustit, později se s rodinou vystěhoval do USA a do Československa ani do rozhlasu se už nikdy nevrátil.

Spustit audio