První sportovní přenos v dějinách Českého rozhlasu

20. září 2011

Víte, kdy se v našem rozhlase ozvala slova první sportovní reportáže? A víte, z kterého to bylo sportu? A uhádnete, kdo byl prvním sportovním reportérem?

Pokud byste v případě poslední otázky hádali, že oním prvním reportérem byl Josef Laufer, mýlili byste se. Stejně tak, pokud byste se domnívali, že předmětem oné první reportáže bylo fotbalové utkání.
K prvnímu rozhlasovému sportovnímu přenosu došlo odpoledne dne 2. srpna 1924 z klusáckého stadionu na Letné. Sportem, který se dočkal rozhlasového přenosu, byl box, a tím, kdo utkání mezi českým borcem Františkem Růžičkou (alias Frankem Rosem) a americkým boxerem tmavé pleti Rocky Knightem pro posluchače komentoval, byl funkcionář Československé boxerské unie Jiří Hojer.

V archivní zvukové ukázce slyšíme Jiřího Hojera, který na onu památnou událost, jež bývá v literatuře označována jako první evropský pokus o sportovní reportáž, vzpomíná po mnoha letech. Ukázka hlasu Jiřího Hojera pochází z roku 1963.

Okolnosti prvního přenosu, včetně objasnění, jak onen nápad uskutečnit přímou reportáž, vznikl, vysvětluje Jiří Hojer v druhém zvukovém úryvku.

Technická stránka přenosu byla kuriózní. Je třeba si uvědomit, že v oné době vážil rozhlasový mikrofon deset kilogramů a byl převážen techniky na vozíku. Protože kbelské studio bylo značně vzdáleno od centra Prahy, musel být použit nejjednodušší komunikační prostředek – telefon. Přenos probíhal tak, že Jiří Hojer telefonem, který se nacházel v budce v blízkosti ringu, hlásil do kbelského studia přípravu soupeřů na zápas, popis prostředí i vlastního průběhu utkání. Ve studiu byla jeho slova zapisována a předávána hlasateli Adolfu Dobrovolnému, který je bezprostředně předčítal do mikrofonu. Zanedlouho si však uvědomil, že převod autentického zvukového sdělení z místa utkání do písemné formy zbytečně informace zkresluje a zpomaluje, a proto sám převzal sluchátko a okamžitě, bez „písemného mezičlánku“, opakoval Hojerova slova. Přenos tím nabyl na dramatičnosti a bezprostřednosti očitého svědectví.
„Telefonická reportáž“ z boxerského utkání získala Radiojournalu značný věhlas, nové koncesionáře, a tím také nový příjem do jeho pokladny. Proto se program v druhé polovině roku 1924 mohl rozvinout do větší šíře až na plochu celého dne, a to také díky kvalitnější technice a lepším provozním podmínkám ve vinohradském ateliéru.

Z nahrávky z roku 1963 si poslechneme ještě vzpomínku hlavního aktéra boxerského zápasu, Františka Růžičky.
Kdo to byl? František Růžička se narodil roku 1896. Vypracoval se na znamenitého boxera, ale později se z něj stal také příležitostný herec, ke konci života pak rekvizitář. Patřil k prvním boxerům, kteří působili na území Československa. A byl to boxer nepochybně velmi úspěšný. Několikrát se stal v boxu mistrem republiky – to vše už pod pseudonymem Frank Rose. Jeho sportovní sláva a pohledná vizáž mu záhy otevřely cestu do filmových ateliérů. Hrál povětšinou epizodní role. Jednou však se byl obsazen i do role hlavní – a to v roce 1921, kdy ho režisér Václav Bínovec obsadil do úlohy boxera ve filmu Román boxera. Při květnovém povstání roku 1945 se Růžička odhodlaně a statečně účastnil bojů o pražský rozhlas.

Logo
Spustit audio