První mongolský čáp v zimovišti (úterý 2. listopadu 2004)

2. listopad 2004

Asi už to tak bude: Čingis nejspíš dosáhl svého zimoviště. V noci na dnešek ho totiž satelity zaznamenaly na stejném místě jako předevčírem - v severním Myanmaru (= Barmě). Abych byl přesnější, je Čingis v údolí necelých sto kilometrů západoseverozápadně od Myitkyiny, hlavního města Kačinu. A ještě přesněji: nachází se poblíž vesnice Malakawng... Okolní hory budou nejspíš zalesněné, ale v údolí - kolem řeky a jejích přítoků - bude bezpochyby množství políček; hustota osídlení v této oblasti je podle údajů dostupných na internetu podobná jako na našem venkově. Denní teploty se nyní blíží 30 stupňům Celsia, noční jsou asi kolem 15 stupňů. S postupující zimou bude chladněji, ale stále dost teplo, aby tu čápi mohli bez problémů přezimovat...

A ještě stručná rekapitulace Čingisovy cesty: Hnízdiště ve středním Mongolsku opustil 26. září a po šesti "letových" dnech se na 21 nebo 22 dnů zastavil u Mataigou na Žluté řece. Znovu se rozletěl 23. nebo 24. října a po 8 nebo snad 9 letových dnech dosáhl míst, kde se zdržuje nyní.

Letěl po trase dlouhé 2900 km (pro srovnání: Altynaj loni na cestě do zimovišť musela urazit 4400 km, Iristu 4750 km), jeho nejdelší denní přelet byl 475 km, obvykle uletěl kolem 200 km za den. Celkem strávil na cestě 36 dnů (Altynaj loni 66 nebo 67, Iristu 58 nebo 59).

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio