Průvodce babího léta

13. říjen 2004

"Odcházím a za sebou mám babí léto...," zpívá v jedné milé písničce Wabi Ryvola. Ale co je vlastně to "babí léto"? U nás se tak nazývá čas mezi koncem školních prázdnin a nástupem skutečného podzimu. To si počasí s námi ještě jednou - naposledy - zalaškuje, potěší nás slunečními paprsky i kouzlem barev listnatých lesů a pak se nenápadně vytratí.

Mnozí přátelé přírody říkají, že babí léto je nejkrásnějším obdobím roku, a možná mají pravdu. Asi jde opravdu o něco výjimečného, protože třeba v Kanadě nazývají tuto část roku "indiánským létem" - a tento pojem se cestou wooderaftu dostal i k nám, ačkoli zde Indiáni nikdy nežili.

Ale vraťme se k babímu létu! Nevím, jestli některé roční období bylo v naší zemi vyhrazeno dámám lehce pokročilého věku, ale je pravda, že něžný nástup podzimu je jako stvořený pro kdysi tak oblíbené poklidné procházky přírodou. Jenomže to všechno může být také jinak! V období babího léta poletují vzduchem dlouhá jemná bílá vlákna připomínající šediny starých babiček. Zaplétají se nám do vlasů, ulpívají na oděvu, občas se zachytí i na větvičkách keřů nebo stromů. Když se na ně podíváme zblízka, zjistíme, že na každém tom vlákénku plachtí drobný pavouček, kterému věda dala dokonce stylové jméno: běžník pocestný.

Ten malý vzduchoplavec je ve skutečnosti nezralé mládě, které se v době pavoučí puberty vydalo do světa, aby zkusilo štěstí. Chce zakotvit na nějakém vhodném místě, dorůst, přezimovat a nakonec si založit vlastní rodinu. Vypadá to všechno jednoduše, ale není tomu tak. Mladý běžník pocestný musí už něco umět, než se vydá na cesty. Především musí být dobrým meteorologem, protože své vlákénko z bradavek na zadečku může snovat jen v poklidném, poměrně teplém počasí a skoro za bezvětří. Musí mít jistotu, že atmosférický tlak mu bude jeho přírodní větroň lehce nadnášet vzdušnými proudy tak, aby ho pavouček mohl také trochu kormidlovat a ovládat. Dosahuje toho pobíháním po vlákně za letu, takže podle potřeby mění jeho těžiště, stoupá nebo klesá, a je dokonce schopen i na vyvoleném místě přistát.

Spustit audio