Projekt Odhalení dostal cenu Greenpeace

27. březen 2009

Ve čtvrtek 26. března 2009 se v prostoru kavárny pražského divadla Bez zábradlí událo hned několik počinů významných pro projekt Odhalení. Nejen, že tvůrci projektu seznámili veřejnost s plánovanými aktivitami u nás a především v Africe, nejen že představili výstavu k projektu, ale také obdrželi od organizace Greenpeace cenu Innovation for Living Planet.

Lucie Výborná, která odpoledne moderovala, nejprve připomněla historii vzniku celého multimediálního projektu. V prvních dnech bylo možná jeho cílem především poukázat na absurditu tehdy oblíbených reality show, ovšem tyto snahy se záhy rozšířily. Projekt přinesl poznání a širší povědomost o životě goril ve volné přírodě a díky možnosti sledovat v přímém přenosu osudy gorilí rodiny v pavilonu pražské zoo si také tisíce našich příznivců oblíbilo její jednotlivé členy, jejich jedinečné vlastnosti a překvapivé schopnosti. A tak projekt Odhalení neskončil po původně plánovaných třech měsících, ale pokračuje již čtvrtým rokem.

Při této příležitosti byla připravena výstava s názvem Fenomén Odhalení, která události a aktivity minulých let shrnuje. Panely fotografií budou postupně představeny na několika místech v Praze (ve vršovickém nákupním centru Eden, v nákupním centru Chodov a také na mezinárodním knižním veletrhu Svět knihy v Průmyslovém paláci).

V rámci předpremiéry výstavy vystoupil na akci generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík a ocenil nápaditost a přínos projektu a popřál výstavě úspěch. Ředitel pražské zoologické zahrady Petr Fejk uvedl, že v počátcích Odhalení ani nečekal, že bude mít projekt tak obrovský úspěch a že se jej podaří dlouhodobě udržet. O to více ocenil, že se projekt prosadil díky svému kvalitnímu obsahu a že se v dnešních dnech stále více zaměřuje na ochranu goril ve volné přírodě, což se plně ztotožňuje se zájmem a s úsilím pražské zoologické zahrady.

Miroslav Bobek, team Odhalení a cena Greenpeace

Ředitel Čro Online a Čro Leonardo Miroslav Bobek seznámil přítomné se plány a aktivitami, o které projekt Odhalení v nejbližších týdnech a měsících bude usilovat. Oproti pouhé finanční podpoře práce ochranářů se projekt zaměří na konkrétní pomoc přímo ve střední Africe. Na základě úspěchu Gorilích pohádek, které byly publikovány v angličtině a distribuovány do škol a úřadů v Kamerunu, dostalo se Odhalení té cti, že může spolupracovat na programu Rok gorily, který vyhlásila OSN. Současně Odhalení navázalo spolupráci s legendárním ochráncem přírody Richardem Leakeym a jeho projektem Wildlifedirect. Odhalení bude rozvíjet osvětové aktivity v oblasti Dja i jinde. Gorilí pohádky ve francouzském jazyce by si měly najít cestu k dětem i v dalších zemích střední Afriky, například v Republice Kongo. Byly namluveny také na CD a v rámci projektu hledáme možnosti, jak je dostat do afrických rozhlasových stanic. V příštím týdnu se začíná africká cesta, která by všem příznivcům projektu měla přiblížit ochranu a život goril přímo z několika lokalit ve střední Africe. Bude připraven cestovatelský deník a všichni pevně doufáme že i přímý internetový přenos ze záchranné stanice Limbe Wildlife Centre. O těžkostech jeho přípravy a o použití nových technologií promluvil Jiří Malina, náš internetový specialista. Redaktorka Jana Jirátová informovala o tuzemských aktivitách. Je připraven Festival Odhalení, který bude zařazen do programu knižního veletrhu Svět knihy. Chystá se nejen beseda k plánům projektu, výstava Fenomén a videoprojekce, ale i hodnotný program pro děti.

Organizace Greenpeace předala tvůrcům projektu Odhalení cenu Innovation for Living planet, která je symbolická jak svým ztvárněním (má podobu planety, skleněné koule, jež stojí na vratkých nohách a je třeba s ní zacházet velmi opatrně), ale i svou vahou (dostanou ji ti, jejichž úsilí pomoci ochraně přírody a ohroženým druhům "má váhu", tedy je viditelné a významné). Miroslav Bobek převzal spolu s ostatními členy teamu Odhalení ocenění z rukou tiskové mluvčí Greenpeace Lenky Borákové a herce Petra Vacka. Projekt cenu získal za využití nových postupů a moderních technologií při informování veřejnosti a podpoře ohroženého druhu. Samotná organizace Greenpeace otevřela letos v Africe tři nové pobočky, a ochranářské aktivity na africkém kontinentu dále rozvíjí. Bojuje zejména proti ilegálnímu dřevařství a likvidaci tropických pralesů, jejímž důsledkem je zničení domova mnoha ohrožených druhů, mezi nimi také goril. Proto si, podle slov paní Borákové, Greenpeace práce projektu Odhalení velmi váží.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení