Prohlédněte si rozhlasový scénář Masarykova pohřbu

21. prosinec 2011

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk zemřel 14. září 1937, státní pohřeb se konal 21. září 1937. Protože tehdy nevysílala televize, byl Československý rozhlas jediným médiem, které poslední rozloučení zprostředkovalo v přímém přenosu.

Díky archivu Českého rozhlasu víme takřka na minuty přesně, jak celý přenos probíhal. Dobový scénář si můžete prohlédnout na této stránce.

Smuteční obřad začal v 9.30 na Pražském hradě vyzváněním zvonů katedrály sv. Víta. Rozhlasoví reportéři se poprvé přihlásili krátce před desátou hodinou. Reportážní vstupy až do večera doplňovala převážně varhanní hudba a husitské chorály. Kromě zpravodajství v češtině se stručné informace vysílaly také v němčině, maďarštině a ruštině.

Vysílání bylo celý den věnováno pouze Masarykově pohřbu. „Nemohu zamlčeti, že celá reportáž pohřbu presidenta Osvoboditele byla neobyčejně zdařilá a hluboce jímavá,“ napsal hodnotitel v kontrolní zprávě o průběhu vysílání. „Reportéři činili čest našemu podniku. Československý rozhlas byl v tento veliký a historický den na výši situace,“ stojí v dobovém protokolu.

Dění v ulicích Prahy a v Lánech zprostředkovávali redaktoři F. K. Zeman, Julius Randýsek, Emil Vrba, Josef Cincibus, Vladimír Šimáček, Vladimír Müller, Emil Rusko, Ferdinand Pour, František Havel a Miloslav Disman (zakladatel slavného dětského rozhlasového souboru). Ze studia se hlásil Ladislav Nechyba.

Pohřeb T. G. Masaryka v rozhlasovém vysílání 21. září 1937

9.50

Zahájení reportáže z Pražského hradu

10.00

Fanfáry

10.04

Projev prezidenta Edvarda Beneše, po něm následoval husitský chorál.

10.47

Čtyři dělové salvy, pohřební průvod se z druhého nádvoří vydává na cestu Prahou.

10.48

Vyzvánění zvonů

11.28

Reportáž od budovy parlamentu

12.02

Reportáž ze Staroměstského náměstí, kde rakev na lafetě zastavila před hrobem neznámého vojína

12.35

Zatímco průvod pokračuje přes Václavské náměstí na nádraží, rozhlas vysílá příspěvek o prezidentově vztahu k umění a Národnímu divadlu

12.38

Přenos fanfár z Národního divadla

13.07

Reportáž z Wilsonova nádraží (vypravení pohřebního vlaku do Lán)

14.33

Defilé vojenských posádek

14.53

Generál Syrový vzdává čest prezidentovi, znějí státní hymny

14.55

Přenesení rakve z lafety na vlak, chorál, dělové salvy, báseň

15.03

Svatováclavský chorál a zvony

17.20

Vlak dorazil do Lán, pěvecký sbor zazpíval písně Ach synku, synku a Dobrú noc, poté se vydal smuteční průvod na místní hřbitov

19.45

Hlášení o pohřbu. Na lánském hřbitově je rakev uložena do země a do rána u ní stojí čestná stráž šesti účastníků odboje.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio