Pro gorily neexistují státní hranice

19. únor 2010

Hranice mezi Ugandou a Rwandou jsou oblastí, kde se skupiny goril horských pohybují zcela volně a podle svých potřeb. Komplikují tím ovšem situaci místním lidem, ekonomicky závislým na přílivu turistů, kteří sem přicházejí právě za habituovanými gorilími rodinami.

Příkladem může být cestování skupiny Nyakagezi. Ta žila v Mgahinga Gorilla National Park na jihu Ugandy. Poprvé odešla přes hranice v roce 2005 a na rwandském území strávila tři roky. V roce 2008 se vrátila zpět do Ugandy, ale jen na pár měsíců, již v listopadu téhož roku zamířila opět do Rwandy a strávila tu další rok. Nyní gorilí tlupa přešla zpět do Ugandy. V době, kdy poprvé skupina Nyakagezi odešla, čítala sedm jedinců. Za tu dobu se narodila další dvě mláďata, a tak je v současné době ve skupině devět členů. Vedoucí samec skupiny se jmenuje Bigingo a je mu kolem 50 let. Doprovází ho syn Mark, který pravděpodobně brzy převezme úlohu vedoucího samce ve skupině. Mark je otcem dvou nových mláďat.

Aby Uganda úplně nepřišla o příjmy z turistiky, nabízí návštěvníkům rezervace Mgahinga jiná lákadla - mohou tu vidět kočkodany zlaté a další druhy opic, navštívit jeskyni Batwa, nebo se vydat na horské túry.

Komunity v okolí národního parku uvítaly návrat gorilí skupiny, znamená pro ně zdroj dalších příjmů. Mladí lidé získali možnost pracovat jako nosiči nebo průvodci turistů na jejich výpravách za gorilami. Průvodci v rezervaci Mgahinga pokračují v monitorování skupiny Nyakagezi a spolu s místními lidmi doufají, že se z Ugandy jen tak neodstěhuje.

autor: Marina Vančatová
Spustit audio
Projekt Odhalení