Jak se letos dařilo čápům?

18. srpen 2015

Letošní čapí rok byl průměrný. Z většiny hnízd již mláďata vyletěla, většinou se ale ještě zdržují v okolí, než naberou dostatek síly ke své první dlouhé cestě do Afriky.

Na několika opožděných hnízdech ještě postávají poslední mláďata, ale už nyní je jasné, že letošní jaro dopadlo pro čápy příznivě. I když se zdá, že celkový počet vyvedených mláďat bude nižší než v loňském roce, rozhodně se letos neopakovala tragická situace z roku 2013, kdy deště a chlad zabily většinu mláďat.

„Počasí ovlivňuje ptačí životy ještě více než ty naše,“ říká ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek. „Naštěstí velká vedra přišla až v době, kdy už většina čápat létá a může se přesunout tam, kde je zrovna dostatek potravy. V době žní to jsou především čerstvě posekaná nebo podmítnutá pole.“

Jak zvládají čápi vedro?

Příliš jim nevadí. Čápi hnízdí i kolem Středozemního moře, s vysokou teplotou si poradí. Dospělí dokážou malá mláďata před nepřízní počasí chránit svými křídly, která podle potřeby vytvářejí deštník nebo slunečník. Větším mláďatům alespoň nosí ve voleti vodu na pití i na zchlazení.

Mláďata čápa bílého na hnízdě v Tlumačově

„Zajímavou adaptací na vedro a sluneční žár je zvyk pokálet si svým vlastním trusem nohy,“ vysvětluje Vermouzek. „Po zaschnutí trusu nohy zbělají, takže běháky dospělých čápů pak nejsou červené, ale bílé. Od takto zbarvených nohou se lépe odrážejí sluneční paprsky a nepřehřívají se. Podobně to dělají i příbuzné druhy, například američtí kondoři.“

Kolik u nás letos hnízdilo čápů?

Finální čísla budeme znát až v průběhu podzimu, po doplnění a vyhodnocení všech pozorování. Aktuální informace jsou ale stále dostupné na webu o čápech. Alespoň jedno pozorování máme ze tří čtvrtin známých hnízd, na valné většině z nich jsou zdokumentována mláďata. Stejně jako v minulém roce u nás letos hnízdilo přes 800 párů čápů, které sledovalo přes 500 dobrovolníků.

„Je skvělé, že lidé sledují čápy i letos, přestože jsme je propagovali méně, než v loňském roce celoevropského sčítání. Díky spoustě dobrovolníků vzniká unikátní databáze mapující výskyt a úspěšnost jednoho ptačího druhu, která může v budoucnu zásadním způsobem přispět k ochraně čápů i jejich prostředí,“ říká koordinátorka čapích stránek Barbora Kaminiecká.

Pár čápů bílých. Ostrava Hrabová, 9.4.2011

Výskyt čápů úzce souvisí se způsobem obhospodařování krajiny. Intenzivní zemědělství v podobě obrovských lánů chemicky ošetřených monokultur a rybníky zaměřené na maximální výnos ryb jim, stejně jako mnoha dalším druhům, rozhodně nesvědčí.

Interaktivní mapa čapích hnízd

autor: ČSO
Spustit audio