V Zoo Ostrava se narodila mláďata vzácných lemurů

8. červen 2010

V dubnu se dvěma vzácným druhům lemurů narodila mláďata – jedno mládě lemurům červenobřichým a dvojčata lemurům korunkatým. Pokud vše dopadne dobře, všechna budou bezesporu patřit k letošním nejúspěšnějším odchovům!

Dvojčata lemurů korunkatých (Eulemur coronatus) se narodila 12. dubna samici Veroně a samci Tangovi. Verona porodila již potřetí, poprvé v roce 2008 samičku Malalu, která je s nimi ve skupině, podruhé v roce 2009 opět samičku. V tomto případě ale nebyla mámina péče 100% a mládě bohužel uhynulo. Letošní mláďata se naštěstí mámině pozornosti těší, od porodu se o ně pečlivě stará. Dle postupného vybarvování se zdá, že se jedná o samečka a samičku. V dospělosti se totiž obě pohlaví liší vybarvením srsti.

Lemuři korunkatí patří ve volné přírodě k ohroženým druhům. Vyskytují se pouze na ostrově Madagaskar. V lidské péči se chovají velice vzácně – na konci roku 2009 to bylo 105 jedinců (48 v Evropě, 21 v USA a 36 v JAR a na Madagaskaru). I odchov mláďat není jednoduchý. Na celém světě se v r. 2009 narodilo pouhých 11 mláďat, z nichž přežilo jen 6 (1 samec a 5 samiček). Pro mladou Malalu je proto přítomnost ve skupině velmi důležitá – může odkoukávat správnou péči o mláďata, aby se později sama úspěšně zapojila do další reprodukce.

Mládě lemurů červenobřichých (Eulemur rubriventer) se narodilo 24. dubna samici Saře a samci Zomovi Jedná se o jejich třetí mládě. Dvě předchozí – samičky narozené v roce 2008 a 2009 – rovněž zůstávají ve skupině a pozorováním své mámy se učí budoucí péči o vlastní mláďata. Dokonce se již samy do péče zapojují nošením svého nejmladšího sourozence na zádech. Jestli se také jedná o samičku nebo tentokrát o samečka zatím nevíme, důležité je, že se má mládě čile k světu.
Také lemuři červenobřiší, někdy nazýváni též rudobřiší, patří na Madagaskaru k ohroženým druhům. V lidské péči jsou chováni o něco častěji než lemuři korunkatí, ve světě je to 138 jedinců, z toho 122 v Evropě. Patří k lemurům s denní aktivitou žijící v monogamním svazku.

Mládě lemura červenobřichého

Lemuří mláďata mají návštěvníci možnost již dobře pozorovat, a to na ostrůvcích pod výběhy afrických zvířat.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio