Jemniště - anglický zámecký park

26. červenec 2009

Zámek a zámecký park Jemniště leží nedaleko Benešova a už příjezd k zámku je romantický. Lemuje ho alej vzrostlých lip, která přetrvala ještě z dob původní výsadby z poloviny 18. století, a ke vstupu do čestného nádvoří s formální úpravou a s benátskou kašnou vás pozve kovová barokní dvoukřídlá brána.

Za ní se rozevře ještě romantičtější pohled na parterovou úpravu zahradního nádvoří před průčelím zámku s nádechem baroka. Jsou zde stříhané sloupovité zeravy a tisy, zimostrázové ploty a mnoho trvalek jako růže, pivoňky, levandule i ostrožky.

Nedaleko tehdejší nevelké zemanské tvrze ze 14. století s vodním příkopem nechal vybudovat roku 1723 František Adam Trautmannsdorf podle návrhu pražského architekta F. M. Kaňky barokní zámek Jemniště. Ten byl po požáru v roce 1754 částečně upraven v duchu rokoka a v této podobě ho můžete zhlédnout i dnes.

Kašna v centru nádvoří

Zámecký park byl na Jemništi založen kolem roku 1725 Františkem Adamem Trauttmansdorffem. Velké změny v parku i ve výsadbách provedl koncem 18. století Jindřich Rottenhan. Původní pravidelná francouzská zahrada byla zčásti přetvořena a rozšířena o přírodně krajinářský park. Podle návrhu Břetislava Štorma bylo roku 1947 zrenovováno Čestné nádvoří.

Park disponuje celkovou rozlohou 13 hektarů, jejichž součástí jsou také tři rybníky. Od roku 1868 do roku 1943, kdy byl zámek zkonfiskován, jej obývali Šternberkové, ti v něm sídlí opět od roku 1995. Dnes je majitelem Jiří Šternberk, který se svojí ženou Petrou a dětmi obývá levé křídlo zámku a zámek i zahradu usilovně zvelebuje.

Zejména park doznal mnoha zasloužených úprav, od obnovy původních cest, přes založení vřesoviště a skalky, které vévodí zlatolistý dub letní 'Concordia', úpravy rybníčku, libosadu a vstupních prostor čestného nádvoří až po prostřihání solitérů a porostů a výsadbu nových stromů. Práce probíhají pod dohledem parkové architektky ing. Šárky Michálkové.

Pěstěnou zeleň doplňují sochy a vázy

Park je plný vzrostlých exemplářů jako jsou javory a duby, ale i zakrslé jedlovce, borovice a cypřišky. Habr obecný najdete u rybniční hráze, odkud dohlédnete na okrasné jabloně Sieboldových. Nově vysazen byl platan javorolistý, metasekvoje čínské a jedle stejnobarvé a obrovské, jedle korejská. Převislý žlutě kvetoucí čimišník je jednou z místních nejstarších rostlin.

Součástí parku je i starobylá kaplička, ve které je od roku 2008 znovu umístěna socha Panny Marie. Děti zaujme minizoo - jsou tu papoušci kakadu molučtí, malí klokánci, srnky, kozy i pávi, mezi nimiž dominuje překrásný bílý páv. Majitelé uvažují o postupném rozšíření fauny v parku.

Zahrada v zadním traktu za zámkem

Nová sezona 2009 otevřela pro své návštěvníky komentovanou hodinovou prohlídku zámeckého parku právě s ing. Michálkovou, při které se dozvíte dopodrobna historii vývoje zahrady a objevíte mnohé vzácné dřeviny. Doporučuji také prohlídku samotného zámku - pozoruhodný je taneční sál, který prostupuje dvě patra, zajímavé jsou i sbírky Šternberků a také interiéry zámecké Kaple sv. Josefa s výzdobou Václava Vavřince Reinera, Felixe Antonína Schefflera a Matyáše Bernarda Brauna.

autor: Ivana Filipová
Spustit audio