Nápadný i nenápadný stepník moravský

15. leden 2009

Stává se, že biologové musí některý živočišný či rostlinný druh škrtnout, protože vymizí. To je smutná realita dneška. Ovšem k realitě dneška patří i pravý opak! Někdy se podaří dosud neznámý druh objevit.

Stepník moravský - latinsky Eresus moravicus. To je jméno, které dostal nově objevený druh pavouka z Moravy. Pestře zbarveného bezobratlého živočicha, který dorůstá délky asi dvou centimetrů, objevil entomolog Milan Řezáč z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze. Stepník moravský je také velmi vzácný - běžně ho můžeme potkat jen v rezervacích, které chrání poslední zbytky panonských stepí. Přestože dorůstá délky dvou centimetrů, dlouho unikal pozornosti vědců, protože žije v podzemních norách. Pokoušet se ho prozkoumat zblízka by se ale nemuselo vyplatit - stepník moravský je jedním z nejjedovatějších evropských pavouků a jeho kousnutí má za následek několik hodin trvající horečku provázenou bolestí hlavy.

Nález nového pavouka je ve střední Evropě jedinečný. Drtivá většina evropských pavouků byla popsána již v polovině 18. století. Nový druh byl objeven naposledy v sedmdesátých letech. A jak se tedy k tomuto novému druhu z čeledi stepníkovití dostal Milan Řezáč? Poslechněte si následující rozhovor, který natočil Dan Mrázek:

Stepník moravský - samice

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo.

autoři: Tamara Kocourková , Daniel Mrázek
Spustit audio