Přímé přenosy z Limbe Wildlife Centre - první již v pátek od 14 hodin!

1. duben 2009

V Praze, Norimberku, Paříži i Douale, neustále se cestou do Limbe ujišťujeme, že máme opravdu všechno. Zbytečně. Ovšemže máme všechno a problémy mohou nastat jinde, zejména s plánovanými internetovými přenosy.

Budeme něco takového dělat poprvé a to je samozřejmě spojeno s řadou rizik, která ještě umocňují africké podmínky (a nemyslím tím jen přírodní podmínky). Ale už spoustu věcí jsme na podobných výpravách vyzkoušeli poprvé. Třeba na jaře 1995 první vstupy do rádia satelitním telefonem nebo v zimě 1999 textové a obrazové zpravodajství na web - ovšem také odesílané přes satelity. A teď chceme udělat satelitní přímý přenos webového videa...

Snažíme se získávat prostředky na ochranu goril ve střední Africe, a proto jsme se rozhodli připravit také přímý přenos ze střední Afriky, pro začátek z Limbe Wildlife Centre (LWC) v Kamerunu. Právě zde je útočiště goril, jejichž osud nenapravitelně poznamenali pytláci, a odkud se šíří osvěta, která je pro ochranu goril a přírody vůbec nezbytná. Chceme vám ukázat dominantního samce Chellu, samice Emmu a Brighter, malou Adjibolo a dalších jedenáct goril v LWC. A představit vám ty, kdo se o ně starají. V pátek 3. dubna od 14 do 15 hodin a v pondělí 6. dubna rovněž od 14 do 15 hodin na těchto stránkách.

Předchozí odstavec jsem napsal dnes odpoledne. To už jsem si po půldni v Limbe říkal, že všechno klapne. Veškerý materiál jsme bez úhony dopravili z Prahy až do LWC a náš technik Jirka Malina zkušebně odeslal přes satelit do Prahy první video (byť se to neobešlo bez řešení nečekaných technických problémů a přenos bude mít nižší obrazovou kvalitu než jsme si představovali). V podvečer jsme se však pokusili nasimulovat celý přímý přenos. Problém nastal v okamžiku, kdy se kameraman Khalil Baalbaki přiblížil k plotu gorilího výběhu víc, než bylo rozumné. Tedy rozumné v situaci, kdy za plotem číhala Jumbo - gorila proslulá tím, že s oblibou tahá návštěvníky za tkaničky u bot, odebírá jim pouzdra na fotoaparáty a podobně. Když se k ní přiblížil Khalil, nezaváhala a utrhla si kus koaxiálního kabelu vedoucího od Khalilovy kamery k počítači. Ne, že by to bylo až takové neštěstí, kabelů máme dost, ale připomnělo mi to, že se může stát ledacos a že oddechnout si můžeme až budeme mít oba přenosy za sebou.

Menší výběh goril v LWC
autor: Miroslav Bobek
Spustit audio
Projekt Odhalení