Přilétá další posel jara - rorýs

18. duben 2011

Do České republiky dorazili další poslové jara – rorýsi, obdivuhodní letci sídlící po tisíce let v bezprostřední blízkosti člověka. Teď se jim tato blízkost často stává osudnou.

Rorýs obecný je jeden z pěti poslů jara, jejichž přílety jsou v celé Evropě zaznamenávány v rámci kampaně Jaro ožívá (Spring Alive). Rorýs byl mezicílové druhy vybrán právě pro jeho zvyk hnízdit v bezprostřední blízkosti člověka - ať již pod střechami domů ve staré zástavbě nebo v podstřešípanelových domů. Je to tedy jeden z mála druhů oživujících jinak na příroduskoupé prostředí panelových sídlišť. Přitom právě hnízdiště rorýsů napanelových domech jsou v posledních letech nejvíce ohrožena.

"Při rekonstrukcích panelových domů a jejich nešetrném zateplování ročně mizejí tisíce hnízdních příležitostí rorýsů", říká Lukáš Viktora, vedoucí programu ochrany rorýsů České společnosti ornitologické. A dodává: "Přitom víme, jak rorýsům pomoci stávající hnízdiště zachovat a nová vytvořit. Například v letošním roce se rozběhl motivační program "Přátelé rorýsů", který veřejnost k vytváření nových hnízdišť vybízí". Rorýs je současně také pták, který u nás tráví jen necelé čtyři měsíce nutné k vyhnízdění - přilétá na konci dubna a do zimovišť na jihu Afriky odlétá často již na konci července. Hejna rorýsů brázdících s hlasitým „dzííí dzííí“ oblohu patří k neodmyslitelnému koloritu teplých jarních a letních podvečerů.

Až poprvé uvidíte rorýse, navštivte webové stránky www.springalive.net a zaznamenejte své první pozorování. V příslušných mapách a tabulkách si pak můžete prohlédnout jak rorýs přilétá do jiných částí ČR i celé Evropy.

Jaro ožívá - Spring Alive

Víte, že:

- Soužití člověka s rorýsem je známo minimálně od dob Římanů?
- Rorýsi každý rok urazí mezi zimovištěm a hnízdištěm vzdálenost 17 tisíc km?
- Rorýs tráví většinu svého života ve vzduchu, při letu dokáže spát a dokonce se za letu i páří?
- Rodičovský pár je věrný stále stejnému hnízdu?
- Na jedno nakrmení jednoho mláděte musí rorýsí rodič nalovit asi 1200 ks drobného hmyzu?
- Program "Přátelé rorýsů" je určen majitelům domů, bytů, stavebnímfirmám i školám?
- Pomoci rorýsům můžete správným umístěním vhodných budek?

Jaro ožívá

Spring Alive je mezinárodní kampaní největšího sdružení na ochranu ptáků BirdLife International. Hlavním cílem kampaně je podpořit zejména u dětízájem o přírodu, ptactvo a jeho ochranu. V současnosti probíhá každé jaro ve více než třiceti zemích Evropy, Blízkého Východu a Afriky. V České republice je kampaň pořádána Českou společností ornitologickou pod názvem Jaro ožívá. Principem kampaně je sledování příletu pěti poslů jara - čápabílého, vlaštovky obecné, kukačky obecné, rorýse obecného či vlhy pestré. Zúčastnit se projektu je jednoduché - stačí si zaznamenat svá první pozorování výše zmíněných druhů a vložit je do on-line formulářů na www.springalive.net. V České republice si projekt získává stále větší oblibu a v současnosti se držíme na předních příčkách žebříčku nejaktivnějších zemí. Pro děti mladší 16-ti let je letos vyhlášena i mezinárodní výtvarná soutěž "Moje jaro", pravidla k dispozici na www.springalive.net.

Přátelé rorýsů

Česká společnost ornitologická se dlouhodobě věnuje ochraně rorýse obecného. Jednotlivé projekty byly zaměřeny na vývoj technických opatření k ochraně hnízdišť rorýsů, na školení odborné veřejnosti (státní správa, stavební společnosti, projektanti), na sběr dat o hnízdištích rorýsů a v poslední době na vytváření nových hnízdišť rorýsů. Právě pro tento účel vznikl motivační program "Přátelé rorýsů". Každý, kdo vytvoří nové hnízdiště rorýsů nebo podpoří finančním darem jeho vznik, dostane certifikát, dokladující pomoc rorýsům. Majitelé domů pak navíc štítek na dům, deklarující podporu ochrany rorýsů. Informace o tomto programu, stejně jako další informace o ochraně a pomoci rorýsům a databáze registrovaných hnízdišť rorýsů jsou umístěny na stránkách www.rorysi.cz.

autor: ČSO
Spustit audio