Přijďte oslavit Den Zvířat do Zoo Jihlava

22. září 2006

I když celosvětový Den zvířat připadá až na 4. října (svátek svatého Františka z Assisi, který proslul svým blízkým vztahem k přírodě a ke zvířatům), Zoo Jihlava chystá oslavy již na sobotu 30. září.

Hlavním bodem programu určitě budou slavnostní křtiny mláďat levhartů cejlonských, které se uskuteční ve 14 hodin v Africké vesnici Matongo (v případě nepříznivého počasí v pavilonu šelem).

Dvojčata tohoto vzácného poddruhu levharta se narodila 20. srpna osmiletému samci Pierovi a šestileté matce Daisy. Zatím jsou ukryta očím návštěvníků, neboť velice neklidná a nervózní Daisy potřebuje klid, aby si na svou úlohu matky zvykla. Více než měsíční samečci tak budou poprvé představeni veřejnosti právě v den jejich křtu.

Levhartí dvojčata

Účast přislíbil i dlouholetý sponzor levhartů cejlonských v jihlavské zoo ing. Jan Kasal a pár slov o domovině levhartů cejlonských přijde při této příležitosti říci další host - Piyasiri Gunaratna, který se na Srí Lance narodil. (Více informací o chovu levhartů cejlonských v jihlavské zoo se můžete dočíst na http://www.zoojihlava.cz - novinky v naší zoo).

V 15 hodin bude za účasti herců Horáckého divadla otevřena nová expozice pro nejmenší poloopici na světě, kterou je maki trpasličí (Microebus murinus). Tři devítiměsíční samečci tohoto miniaturního lemura pochází ze Zoo Praha a v Jihlavě žijí od 1. června tohoto roku. Těžko bychom mezi poloopicemi hledali roztomilejšího tvora, než je tento nejmenší primát - dospělý jedinec váží pouhých 40 - 50 g.

Maki trpasličí

Domovem makiho je ostrov Madagaskar, na rozdíl od ostatních druhů lemurů je ale tento aktivní za soumraku a v noci, dni tráví v úkrytu ve vhodné dutině. Za potravu mu slouží různé plody, ovocné šťávy ale i ještěrky a bezobratlí. Dovede dobře šplhat a skákat. Kromě Jihlavy žije maki trpasličí ještě v Zoo Praha, Plzeň a Olomouc.

Od 18 hodin čeká návštěvníky Evropská noc s netopýry, kterou Zoo Jihlava připravila ve spolupráci s Českou společností pro ochranu netopýrů (ČESON). Děti se mohou těšit na soutěžní kvíz s netopýří tématikou o ceny a ostatní na zajímavé povídání o životě netopýrů, metodách jejich ochrany a na návštěvu noctunaria v africké vesnici Matongo spojenou s povídáním o kaloních. Na závěr bude možnost vidět i ukázku stavby netopýřích sítí i představení živých netopýrů.

Rodinka maki trpasličího

Celým "netopýřím" programem budou provázet odborníci Martin Maláč a jeho kolegové Ladislav Balabán a Jiří Bajer z České společnosti pro ochranu netopýrů. Připravený program jistě příjemně zpestří návštěvníkům zoo odpoledne a večer mezi zvířaty-oslavenci, kteří by měli být středem zájmu.

autor: Kateřina Kosová
Spustit audio