PŘÍBUZNÍ - život orangutanů v přímém přenosu

9. prosinec 2009

Český rozhlas Online ve spolupráci se zoologickou zahradou ve Dvoře Králové přichází s novým multimediální projektem nazvaným Příbuzní, jehož snahou je přiblížit život orangutanů v pavilonu královédvorské zoo pomocí přímého přenosu.

V zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem chovají v současnosti čtyři orangutany bornejské (Pongo pygmaeus) - samce Elmara, samice Žanetu a Satu a malého Besara, mládě Žanety. Starý pavilon, který byl donedávna jejich domovem, byl postavený v roce 1984 a už zdaleka nevyhovuje současným potřebám moderního chovu. Navíc musel poskytovat zázemí jak orangutanům, tak šimpanzům a gorilám, což znamenalo řadu komplikací.

Během listopadu a prosince bude celá orangutaní skupina přestěhována do nového pavilonu, který je vybaven nejmodernějším zařízením a umožňuje chov v co nejpřirozenějším prostředí. Výstavba pavilonu dovolila instalaci pěti kamer - internetový přímý přenos poskytne uživatelům možnost sledovat chování orangutanů a soužití jednotlivých členů orangutaní skupiny. Samotný název Příbuzní reflektuje všechny aspekty, na které se projekt zaměřuje - budeme moci získat více poznatků o příbuznosti orangutanů s námi lidmi, stejně tak s gorilami, o jejichž etologii již mnohé víme z projektu Odhalení.

Malý Besar

Orangutani jsou uvedeni na Červeném seznamu ohrožených druhů zvířat. Podle odhadu žije v přírodě jen 50 000 až 55 000 ohrožených orangutanů bornejských a pouhých 6000-6500 kriticky ohrožených orangutanů sumaterských. Oba druhy ohrožuje hlavně ztráta životního prostředí, neboť tropické deštné lesy na Sumatře a Borneu, které jsou jejich domovem, jsou ničeny kácením, požáry a přeměnou na palmové plantáže. I když jsou orangutani chráněni zákonem, jejich mláďata jsou stále chytána a ilegálně prodávána jako domácí mazlíčci, a tak při nízké reprodukční schopnosti jejich počty neustále klesají.

Elmar se zooložkou Zdenkou Jeřábkovou

Projekt si také klade za cíl upozornit veřejnost na katastrofální stav ochrany životního prostředí v Indonésii, na likvidaci životního prostředí orangutanů, která postupuje závratným tempem, a na možnosti podpořit některé ze záchranných projektů, jež se snaží tento negativní vývoj změnit.

Projekt bude zahájen 11. 12. ve 13 hodin na webových stránkách www.rozhlas.cz/pribuzni.


Pojďte s námi poznávat chování a život orangutanů, pojďte s námi pomáhat. Konec konců, příbuzní jsou si všichni tvorové na této planetě.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio