Příběhy goril z Limbe - velká skupina

3. duben 2009

Gorily žijící v záchranné stanici Limbe Wildlife Centre (LWC) v Kamerunu spojuje velmi podobný osud. Poté, co jim pytláci zabili rodiče a jejich maso prodali, se jako malá mláďata dostaly většinou k lidem, kteří si je drželi pro zábavu. Později byly zabaveny úřady, anebo je jejich majitelé v době, kdy už přestaly být roztomilými mláďátky, sami předali do záchranné stanice.

Při tom všem měly ještě štěstí - mnoho upytlačených mláďat umírá vinou šoku ze ztráty matky a nemocí způsobených oslabením organismu. I tak jsou jejich životopisy velmi smutné.

Velká skupina
Ve velké skupině žije 11 goril - 10 goril nížinných (9 dospělých nebo dospívajících jedinců a jedno čerstvé mládě, samice Akiba je s mládětem dočasně mimo skupinu) a 1 gorila nigerijská.

Nyango (samice, jediná gorila nigerijská v LWC)
Přibližné datum narození: 1990
Příchod do LWC: 23. března 1994

Nyango

Devatenáctiletá Nyango je nejstarší gorilou v LWC. Na jihozápadě Kamerunu si ji koupil jako maličké mládě americký misionář, který ji zhruba tři roky považoval za člena své rodiny. Poté, co odrostla, se ji ale rozhodl darovat do LWC.

V LWC však tou dobou nebylo žádné zařízení, kam by mohli Nyango na stálo umístit. A navíc jak byla Nyango zvyklá na lidskou společnost (údajně se dokonce prý vůbec nepovažovala za gorilu), trávila většinu času s ošetřovateli LWC. Volně pobíhala po záchranné stanici a doprovázela příchozí návštěvníky. Během té doby si také zranila oko a oslepla na něj.

Nyango je nejstarší, zároveň však nejvzácnější gorilou v LWC. Podle DNA analýz patří totiž k poddruhu G. gorilla diehli (gorila nigerijská, cross river gorilla) a je jeho jediným zástupcem chovaným v zajetí. Je to velmi milá gorilí samice. Poté, co se v LWC začala tvořit skupina, Nyango se začala chovat jako matka. O všechny mladší gorily se stará jako o svá vlastní mláďata.

Chella (největší samec ve skupině)
Přibližné datum narození: 1994
Příchod do LWC: 2. února 1996

Chella

Narodil se asi v roce 1994. Jako dvouleté mládě byl nalezen v kufru auta vedle mrtvého těla své matky, která byla obětí bushmeatu. Po zabavení úřady dostával tři týdny k pití pouze pivo a k tomu nepatrné množství potravy. Po příjezdu do LWC byl silně dehydratovaný a podvyživený. Díky velkému úsilí zaměstnanců se jeho stav postupně zlepšoval, Chella přežil a vyrostl v obrovského samce, který zaujmul dominantní postavení ve skupině.

Benito (samec) a Emma (samice)
Přibližné datum narození: 1996
Příchod do LWC: 17. září 1996

Benito

Benita donesl spolu s Emmou jako několikatýdenní mláďata do těžařského tábora lovec, který zabil jejich rodinu. Naštěstí těžařská společnost zajistila pro obě gorily převoz do LWC.



Benito je velmi oblíbený díky absolutně nekonfliktní povaze, velké empatii ke všem gorilám (hraje si a chrání mladší a slabší, vždy se snaží usmiřovat znesvářené strany, kde většinou figuruje Chella). Občas je tak hodný, že mu to snad i škodí.

Emma

Emma je velmi zvláštní tím, že hodně často stojí a chodí po dvou jako člověk. Když Emma přišla do LWC, byla velice nemocná a málem zemřela, nyní je to však zdravá a spokojená gorila.

Jumbo (samice)
Přibližné datum narození: 1996
Příchod do LWC: 17. prosince 1996

Jumbo

Jumbo se snažil prodat mladý chlapec italské zdravotní sestře, paní Leny Perazzi, ketrá žila v městečku Bertoua. Paní Perazzi ale s nákupem nesouhlasila s vědomím, že jakýkoliv nákup mláďat podporuje další lov. Chlapec přesto zanechal Jumbo v noci na zahradě jejího domku a paní Perazzi se Jumbo musela ujmout. Starala do té doby, než byla převezena do LWC.

Jumbo je jednou z nejhravějších goril. Na návštěvníky zpravidla doráží - v oblibě má tkaničky, ale třeba i nohavice od kalhot. Na gorilu až neobvykle miluje hrátky s vodou. Jejím charakteristickým znakem je jizva na temeni hlavy.

Pitchou (samice)
Přibližné datum narození: 1996
Příchod do LWC: 14. dubna 1998

Pitchou

Poté, co lovci zabili matku a příbuzné, byla Pitchou přinesena do hotelu Ilomba na Kribi, odkud měla být prodána dále. Majitelé hotelu se nemohli dívat na její utrpení, a tak ji odkoupili. Po několika týdnech se rozhodli darovat ji do LWC.

Po příjezdu do stanice byla Pitchou dehydratovaná, měla ošklivý průjem a velké léze na kůži (od toho její jméno, pitchou znamená v místním dialektu "skvrnitá"). Dnes již je v pořádku. Pitchou je oblíbenou samicí Chelly.

Akiba (samice, nyní se jí narodilo mládě - první narozené v LWC!)
Přibližné datum narození: January 2000
Příchod do LWC: 5. července 2001

Akiba

Devítiletá samička, přišla do LWC v roce 2001 z malé vesnice na jihu Kamerunu. Lovec, který zabil její rodinu, se Akibu snažil prodat. O jeho aktivitě se dozvěděla manažerka záchranné stanice pro šimpanze Sanaga-Yong a okamžitě povolala úředníky ministerstva životního prostředí.

Akiba dorazila do LWC tři dny po zabavení. Byla zaplísněná a měla zlomenou ruku. Po vyléčení a karanténě se připojila ke stávající skupině. Nejvíce se spřátelila s gorilím samečkem Batekem a se samicí Nyango (která se k ní chovala takřka mateřsky). Dnes je to velmi sebevědomá samička, jako jedna z mála se vůbec nebojí samce Chelly a ráda si s ním hraje. Přestože politika LWC je nekřížit zvířata, aby byl stále prostor pro jedince postižené bushmeat tradem a kácením pralesa, samice Akiba zabřezla. Příčinou bylo její onemocnění a nutnost vysadit antikoncepční pilulky. Poté, co se její stav zlepšil, ošetřovatelé opět antikoncepci nasadili, ale její účinnost s největší pravděpodobností ještě nebyla stoprocentní. Ošetřovatelé si původně mysleli, že Akiba nabírá na váze z důvodu zlepšení jejího zdravotního stavu, těhotenské testy však prokázaly březost. 3. března Akiba porodila zdravou gorilí holčičku.

Batek (samec)
Přibližné datum narození: Říjen 2000
Příchod do LWC: 15. března 2002

Batek

V červnu 2001 byla jeho matka zastřelena a Batek byl zraněn střepinami střely. Naštěstí se dostal do vesnice, kde ho zachránila řádová sestra. Léčila ho v tamní nemocnici. V srpnu ho přemístila do Batouri - do domu místního biskupa. Batek zde byl držen zavřený v malé kleci. Po několika měsících diskuzí se konečně biskup uvolil Bateka darovat do péče LWC, kam byl převezen s finanční pomocí jedné naftařské společnosti. Batek je dobrým kamarádem Chelly, kterého si dovolí občas i popichovat.

Twiggs (samice) a Brighter (samice)
Přibližné datum narození: 1991
Příchod do LWC: 23. května 2003

Twiggs

Jako mláďata byly upytlačeny v Kamerunu, propašovány do Nigérie a prodány na notoricky známém trhu Sabon Gari v Kanu. Zde si je koupil libanonský obchodník, který je držel sedm let! V roce 2002 byly díky mezinárodnímu nátlaku zabaveny nigerijským ministerstvem životního prostředí a po jednáních s příslušnými kamerunskými úřady navráceny do Kamerunu.

Twiggs je lehce rozpoznatelná, protože je velice hubená a v důsledku nehody, která se jí stala během pobytu u libanonského obchodníka, má paralyzovanou ruku (dodnes se přesně neví, co se jí stalo, ale každopádně šlo o úraz, není to genetické). Je velmi plachá a submisivní, její osud ji velmi poznamenal.

Brighter

Naproti tomu Brighter je velice dominantní samice, ráda honí a občas i utiskuje slabší, ale když jde do tuhého, dokáže se Twiggs zastat.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení