Příběhy goril z Limbe

14. březen 2007

Gorily žijící v záchranné stanici Limbe Wildlife Centre (LWC) v Kamerunu spojuje velmi podobný osud. Poté, co jim pytláci zabili rodiče a jejich maso prodali, se jako malá mláďata dostaly většinou k lidem, kteří si je drželi pro zábavu. Později byly zabaveny úřady, anebo je jejich majitelé v době, kdy už přestaly být roztomilými mláďátky, sami předali do záchranné stanice... Při tom všem měly ještě štěstí - mnoho upytlačených mláďat umírá vinou šoku ze ztráty matky a nemocí způsobených oslabením organismu. I tak jsou jejich životopisy velmi smutné.

Chella

Narodil se asi v roce 1994. Jako dvouleté mládě byl nalezen v kufru auta vedle mrtvého těla své matky. Po zabavení úřady dostával tři týdny k pití pouze pivo a k tomu nepatrné množství potravy. Po příjezdu do LWC byl silně dehydratovaný a podvyživený. Díky velkému úsilí zaměstnanců se jeho stav postupně zlepšoval, Chella přežil a vyrostl v obrovského samce, který se nyní ujímá dominantního postavení ve skupině.

Akiba

Pětiletá samička, přišla do LWC v roce 2001 z malé vesnice na jihu Kamerunu. Lovec, který zabil její rodinu, se Akibu snažil prodat. O jeho aktivitě se dozvěděla manažerka záchranné stanice pro šimpanze Sanaga-Yong a okamžitě povolala úředníky ministerstva životního prostředí. Akiba dorazila do LWC tři dny po zabavení. Byla zaplísněná a měla zlomenou ruku. Po vyléčení a karanténě se připojila ke stávající skupině. Nejvíce se spřátelila s gorilím samečkem Batekem. Je to velmi sebevědomá samička, jako jedna z mála se vůbec nebojí Chelly a ráda si s ním hraje. Twigs a Brighter

Jako mláďata byly upytlačeny v Kamerunu, propašovány do Nigérie a prodány na notoricky známém trhu Sabon Gari v Kanu. Zde si je koupil libanonský obchodník. V roce 2002, po sedmi letech, byly díky mezinárodnímu nátlaku zabaveny nigerijským ministerstvem životního prostředí a po jednáních s příslušnými kamerunskými úřady navráceny do Kamerunu.

Twigs je lehce rozpoznatelná, protože je velice hubená a v důsledku nehody, která se jí stala během pobytu u libanonského obchodníka, má paralyzovanou ruku. Je velmi plachá a submisivní, její osud ji velmi poznamenal.

Naproti tomu Brighter je velice dominantní samice, ráda honí a občas i utiskuje slabší, ale když jde do tuhého, dokáže se Twigs zastat.

Benito s Emmou

Benito je velmi oblíbený díky absolutně nekonfliktní povaze, velké empatii se všemi gorilami (hraje si a chrání mladší a slabší, vždy se snaží usmiřovat znesvářené strany). Občas je tak hodný, že mu to snad i škodí.

Benita donesl spolu s Emmou jako několikaměsíční mláďata do těžařského tábora lovec, který zabil jejich rodinu. Naštěstí těžařská společnost zajistila pro obě gorily převoz do LWC. Emma je velmi zvláštní tím, že hodně často stojí a chodí po dvou jako člověk. Když Emma přišla do LWC, byla velice nemocná a málem zemřela, nyní je to však zdravá a spokojená gorila.

Nyango

Patnáctiletá Nyangoje nejstarší gorila v LWC. Na jihozápadě Kamerunu si ji koupil americký misionář, který se jí později rozhodl darovat do LWC. V té době jí byly asi tři roky. V LWC však nebylo žádné zařízení, kam by se dala, a většinu času volně pobíhala a doprovázela návštěvníky. Během té doby si také zranila oko a oslepla na něj. Podle DNA analýz patří k poddruhu G. gorilla diehli a je jeho jediným zástupcem chovaným v zajetí.

Jumbo

Jumbo (*1996) byla nalezena na zahradě jisté paní Leny Perazzi. Nechal ji tam člověk, který se jí předtím snažil paní Perazzi prodat (ona s nákupem nesouhlasila s vědomím, že jakýkoliv nákup mláďat podporuje další lov). Paní Perazzi kontaktovala LWC a Jumbo tam byla ihned převezena.

Pitchou

Gorily z Limbe - Pitchou

Poté, co lovci zabili matku a příbuzné, byla Pitchou přinesena do hotelu Ilomba na Kribi, odkud měla být prodána dále. Majitelé hotelu se nemohli dívat na její utrpení, a tak ji odkoupili. Po několika týdnech se rozhodli ji darovat do LWC. Po příjezdu do stanice byla Pitchou dehydratovaná, měla ošklivý průjem a velké léze na kůži (od toho její jméno, pitchou znamená v místním dialektu "skvrnitá"). Dnes již je v pořádku. Pitchou je oblíbenou samicí Chelly.

Batek

V červnu 2001 byla jeho matka zastřelena a Batek byl zraněn střepinami střely. Naštěstí se dostal do vesnice, kde ho zachránila řádová sestra. Léčila ho v tamní nemocnici. V srpnu ho přemístila do domu místního biskupa, kde byl zavřený v malé kleci. Po několika měsících diskuzí se konečně biskup uvolil Bateka darovat do LWC, kam byl převezen s finanční pomocí jedné naftařské společnosti. Batek je dobrým kamarádem Chelly, kterého si dovolí občas i popichovat.

Arno

Arno byl držen jako mazlíček v rodině libanonského obchodníka se dřevem. Když tento obchodník Kamerun opustil, nechal zvířata napospas svému osudu. Arno se (spolu s Anthal, která bohužel před nedávnem v LWC zemřela) volně potuloval po okolí a raboval farmy, aby získal potravu. Kdyby se LWC obou goril neujala, byly by pravděpodobně zastřeleny. Konfiskace Arna a Anthal byla jedním z úspěchů vzdělávacích programů LWC ve vesnicích.

Pokud vás příběhy goril zaujaly, více o LWC a jeho dalších aktivitách se dozvíte na stránkách http://www.limbewildlife.org.

Spustit audio
Projekt Odhalení