Příběhy goril z Limbe

19. leden 2006

Vypravme se dnes znovu do záchranné stanice Limbe Wildlife Centre (LWC) v Kamerunu, kde žijí gorilí sirotci. Osudy zdejších chovanců jsou pestré, ale spojuje je velmi podobný osud. Jejich rodiče a příbuzní byli pravděpodobně zabiti lovci, maso zabitých zvířat bylo snědeno domorodci, nebo dále prodáno na tržištích a do restaurací. Mláďata, která přežijí, jsou prodána a nelegálně držena u soukromníků po celém světě.

Pokud mají štěstí, jsou zabavena úřady a umístěna v některém záchranném centru, například v Limbe. Někdy je v době, kdy přestanou být roztomilými mláďaty, původní majitelé do centra darují. LWC gorily ani jiné primáty nikdy nekupuje, protože by to podporovalo další odchyty mláďat. V současnosti je v LWC umístěno 11 goril. Gorily jsou velmi citlivá zvířata, mnoho upytlačených mláďat umírá díky šoku ze ztráty matky a nemocem způsobených oslabením organismu.


Gorily v Limbe Wildlife Centre
Rambo (Chella)
Chella se narodil asi v roce 1994. Jako dvouleté mládě byl nalezen v kufru auta vedle mrtvého těla své matky a byl zabaven příslušnými úřady. Po zabavení dostával Chella tři týdny k pití pouze pivo a nepatrné množství potravy. Po příjezdu do LWC byl silně dehydratovaný a podvyživený. Díky velkému úsilí zaměstnanců se jeho stav postupně zlepšoval, Chella přežil a vyrostl v obrovského samce, který se momentálně ujímá dominantního postavení ve skupině. V současné době se chová jako puberťák a honí ostatní členy skupiny, aby je přesvědčil o svém postavení.

Chella

Akiba
Akiba je pětiletá samička, která přišla do LWC v roce 2001 z malé vesnice na jihu Kamerunu. Lovec, který zabil rodinu Akiby, se mládě snažil prodat. O jeho aktivitě se dozvěděla manažerka záchranné stanice pro šimpanze Sanaga-Yong, která okamžitě povolala kamerunské úředníky ministerstva životního prostředí. Akiba dorazila do LWC tři dny po zabavení. Byla zaplísněná a měla zlomenou ruku. Po vyléčení a karanténě se připojila ke stávající skupině. Nejvíce se spřátelila s gorilím samečkem Batekem. Nejoblíbenější pochoutkou Akiby je jogurt. Kdykoliv se podává, Akiba dělá velký rámus a snaží se ukořistit co nejvíc může. Je to velmi sebevědomá samička, jako jedna z mála se vůbec nebojí Chelly a ráda si s ním hraje. I přesto, že je malá, dokáže si uhájit svoji pozici. Jednou z ní bude hierarchicky velice vysoce postavená samice.

Akiba

Twigs a Brighter; Benito s Emmou
Jako mnoho jiných lidoopů, Brighter a Twigs byli jako mláďata upytlačeni v Kamerunu, propašováni do Nigérie a prodáni na notoricky známém trhu Sabon Gari v Kanu. Zde si je koupil libanonský obchodník. V roce 2002, po 7 letech, byly gorily díky mezinárodní nátlaku zabaveny nigerijským ministerstvem životního prostředí a po jednáních s příslušnými kamerunskými úřady byly navráceny do Kamerunu a umístěny v LWC. Spolupráce mezi Kamerunem a Nigérií v případu těchto goril je nadějí pro novou éru spolupráce mezi africkými státy na poli ochrany přírody.

Twiggs

Twigs (*1997) je lehce rozpoznatelná, protože je velice hubená a má paralyzovanou ruku (následek nehody, která se jí stala během pobytu u libanonského obchodníka). Je to velmi plachá a submisivní gorila, její osud ji velmi poznamenal. Nicméně, velice ráda si hraje s Arnem a Benitem. Naučila se žít s nepohyblivou rukou a zvládá všechny aktivity včetně bušení do hrudi. Zato Brighter (*1994) je velice dominantní samice, ráda honí a občas i utiskuje slabší. Ovšem když jde do tuhého, dokáže se Twigs zastat. Většinou ukořistí všechno jídlo, proto je třeba ji krmit odděleně.

Brighter

Benito (*1996) je velmi oblíbený díky absolutně nekonfliktní povaze, velké empatii se všemi gorilami (hraje si a chrání mladší a slabší, vždy se snaží usmiřovat znesvářené strany). Občas je tak hodný, že mu to snad i škodí. Benita donesl spolu s Emmou (*1996 ) jako několikaměsíční mláďata do těžařského tábora lovec, který zabil jejich rodinu. Naštěstí těžařská společnost zajistila pro obě gorily převoz do LWC. Emma je velmi zvláštní tím, že hodně často stojí a chodí po dvou jako člověk. Když Emma přišla do LWC, byla velice nemocná a málem umřela, nyní je to však zdravá a spokojená gorila.

Benito a Emma

Nyango
Nyango (*1990/1991) je nejstarší gorila v LWC. Nyango byla koupena americkým misionářem v jihozápadní provincii Kamerunu. Byla chována jako mazlíček, ale později se misionář rozhodl Nyango darovat do LWC. V té době jí byly asi tři roky. V LWC však nebylo žádné zařízení, kam by se dala Nyango umístit. Proto většinu času pobíhala po centru a doprovázela návštěvníky. Během té doby si také zranila oko a oslepla na něj, což je vidět i na fotografiích. Když bylo v roce 1997 postaveno nové zařízení umožňující bezpečné umístění goril, Nyango se konečně dostala do vhodného zařízení. Podle DNA analýz přináleží k poddruhu G. gorilla diehli.

Nyango

Jumbo
Jumbo (*1996) byla nalezena na zahradě jisté paní Leny Perazzi. Nechal ji tam člověk, který se mládě snažil předtím paní Perazzi prodat (ona s nákupem nesouhlasila s vědomím, že jakýkoliv nákup mláďat podporuje další lov). Paní Perazzi okamžitě kontaktovala LWC a Jumbo tam byla ihned převezena. "Jumbo je jednou z nejchytřejších goril, s jakou jsem se kdy potkala," říká Klára Petrželková. "Stále vás pozoruje a snaží se vymyslet nějakou lumpárnu. Celou dobu se mi vehementně snažila ukrást brýle. Během filmování mi ukradla obal od kamery, a to tak, že prostrčila ruku pod dráty s napětím tak daleko, že riskovala ránu elektrickým proudem, jen aby mi obal vzala. Poté jej spolu s ostatními členy skupiny vesele roztrhala. Má jeden zlozvyk, chce-li upoutat vaši pozornost, strká si prst do nosu a posmrkává."

Jumbo

Pitchou
Poté, co lovci zabili matku a příbuzné, byla Pitchou (*1996/1997) přinesena do hotelu Ilomba na Kribi, odkud měla být prodána dále. Majitelé hotelu se nemohli dívat na její utrpení a tak ji odkoupili. Po několika týdnech se rozhodli ji darovat do LWC. Po příjezdu do stanice byla Pitchou dehydratovaná, měla ošklivý průjem a velké léze na kůži (od toho její jméno, pitchou znamená v místním dialektu "skvrnitá"). Dnes již je v pořádku. Pitchou je oblíbenou samicí Chelly.

Pitchou

Batek
V červnu 2001 byla jeho matka zastřelena a Batek (*1999) byl zraněn střepinami střely. Zraněný se dostal do vesnice, kde ho zachránila řádová sestra. Léčila ho v místní nemocnici. V srpnu ho přemístila do domu místního biskupa, kde byl zavřený do malé klece. Po několika měsících diskuzí se konečně biskup uvolil Bateka darovat do LWC, kam byl převezený s finanční pomocí jedné naftařské společnosti. Batek je dobrým kamarádem Chelly, kterého si dovolí občas i popichovat.

Batek


Arno
Arno (*1999) byl držený jako mazlíček v rodině libanonského obchodníka se dřevem. Poté, co obchod ukončil a opustil zemi, nechal zvířata napospas svému osudu. Arno (spolu s Anthal, gorilou, která bohužel před nedávnem v LWC zemřela na dosud neurčenou chorobu) se potuloval volně po okolí a raboval farmy, aby získal potravu. Kdyby se LWC (za pomoci kamerunského ministerstva životního prostředí) obou zvířat neujala, byla by pravděpodobně zastřelena. Konfiskace Arna a Anthal byla jedním z úspěchů vzdělávacích programů LWC ve vesnicích. Arno měl ze začátku problémy s Chellou, chtěl zaujímat dominantní pozici. Postupem času se naučil, jak se má ve svém věku chovat v gorilí skupině a respektovat hierarchii. Arna poznáte velice jednoduše, má obrovský nos.

Arno

Pokud Vás příběhy goril zaujaly, více o LWC a jeho dalších, např. vzdělávacích, aktivitách se dozvíte na stránkách www.limbewildlife.org (v angličtině). Pokud chcete těmto gorilám - případně šimpanzům nebo jiným primátům - pomoci, lze přispět formou přímé adopce, nebo se přihlásit k pracovnímu pobytu v centru jako dobrovolník (je nutné kontaktovat LWC na e-mail: info@imbewildlife.org).

Další zajímavé odkazy
Více o záchranných stanicích pro primáty v Africe se dozvíte na:
http://www.panafricanprimates.org (v angličtině)
Spoustu odkazů ohledně problematiky busmeat a pet trade najdete na:
http://karlammann.com/resources.html (v angličtině)
http://karlammann.com/gallery.html

autoři: Martin Smrček , Klára J. Petrželková
Spustit audio
Projekt Odhalení