Převoz nejtěžšího nosorožce

29. listopad 2006

V úterý 28. listopadu byla v Zoo Dvůr Králové uskutečněna nakládka nejtěžšího nosorožce zoo, osmnáctiletého samce nosorožce indického Ropena.

Ropen se narodil 8. 5. 1988 v Zoo Whipsnade v Anglii. Dne 16. 11. 1990 byl deponován do Zoo Dvůr Králové. Se samicí Numou zde zplodil jedno mládě, v současné době devítiletou samičku Novu.

Z rozhodnutí Zoo Whipsnade a koordinátora EEP (Evropského záchovného programu) indických nosorožců vyplynulo přemístění Ropena do Zoo Norimberk, kde před nedávnem uhynul chovný samec. Tam by měl být Ropen zapojený do reprodukce.

Umístění asi 2,5 tuny vážícího nosorožce do 2,5 tuny těžké transportní bedny a její následné naložení proběhlo rychle a bez problémů, zejména díky profesionalitě ošetřovatelů a pracovníků oddělení přepravy zvířat. Ropen vešel (lákán ošetřovatelem) během chvilky do bedny, která se za ním zavřela.

Přední část zůstala ještě otevřená, takže se s ním ošetřovatelé mohli rozloučit a uklidnit ho dobrotami. Potom se uzavřela i přední část transportní bedny, která byla pomalu jeřábem zvednutá na kamion.

Během nakládání zoolog Jiří Hrubý Ropena stále uklidňoval a otvorem ve stropu přepravního boxu mu podával mrkev a jablka. I tato část proběhla nakonec klidně a Ropen se vydal na cestu několikahodinovou pouť do nového bydliště.

Zdeněk Bárta z oddělení přepravy zvířat, který ho na cestě doprovázel, nás informoval, že cesta proběhla dobře a na hranicích dokonce Ropena naposledy nakrmili.

autor: JMys
Spustit audio